Voordelen BV

De BV heeft vele voordelen ten opzichte van de eenmanszaak en VoF. Zo oogt een BV meer vakkundig dan een eenmanszaak en betaal je minder belasting aan de Belastingdienst. En zo zijn er nog veel meer voordelen! In dit artikel lichten we de belangrijkste 7 voordelen toe van een BV.

Lees meer over kosten BV oprichten

Voordeel BV 1: Winst is lager belast

Een eenmanszaak is feitelijk een persoon met een BTW-nummer. De houder van de eenmanszaak betaalt daarom, net als personen die in loondienst zijn, inkomstenbelasting over de gemaakte winst. De inkomstenbelasting is nooit meer dan 52%. In de BV bedraagt de belasting over de winst slechts 20% of 25% als de winst boven de twee ton uitkomt.

Voordeel BV 2: Oogt vakkundig

Wanneer je een BV gaat oprichten moet je aan een hoop eisen voldoen. Deze eisen zijn een stuk strenger en uitgebreider dan bij een eenmanszaak of VoF. Een BV richt je ook niet ‘zomaar’ op, dit gaat via een officiële manier bij de notaris. Bovendien heeft de notaris onderzoeksplicht naar de BV. Mocht iets niet pluis zijn aan de BV zal de notaris hier iets mee moeten doen.

Bovendien is de BV verplicht om uitgebreid de administratie bij te houden. Het is bijvoorbeeld een vereiste dat de BV jaarlijks de jaarrekening deponeert bij de KvK. Wat is een jaarrekening? Een jaarrekening heeft verschillende onderdelen, denk hierbij aan: de balans, de winstrekening, de verliesrekening en de bijkomstige toelichting. Door de jaarrekening heeft een schuldeiser of een andere partij een goed overzicht wat er in de BV afspeelt. Hoe groter de BV, hoe meer financiële informatie zij verplicht publiekelijk moeten maken. De strenge oprichtingseisen en de veelomvattende administratieplicht zorgen dat de BV vakkundig en zeer professioneel oogt.

Voordeel BV 3: Vlot op te richten

Veel mensen zijn nog in de veronderstelling dat een BV oprichten een tijdrovende klus is en dat dit minimaal €18.000,- kost. Maar niets is minder waar: een BV kun je snel oprichten vanaf €0,10. Met de invoering van de FLEX-BV (oktober 2012) is een startkapitaal van 18K niet meer een vereiste en kan een BV worden opgericht met ieder gewenst kapitaal.

Een BV oprichten is niet alleen veel goedkoper, maar ook véél sneller geworden. Bij Online FLEX BV is een BV oprichten geen tijdrovende klus meer. Online FLEX BV richt snel, goedkoop en 100% juridisch correct BV’s op. Je hoeft als oprichter van een BV slechts 4 stappen te nemen en er zijn geen bijkomende kosten. Je doorloopt online al de aanvraag in maximaal een kwartiertje en de BV is normaliter al in drie dagen opgericht. Lees hier meer over BV oprichten bij Online FLEX BV.

Lees meer over kosten BV oprichten

Voordeel BV 4: Personeel belonen

Sinds de invoering van de FLEX-BV is een belangrijke wijziging geïntroduceerd: de introductie van aandelen met verschillende rechten. Door de FLEX-BV wet is het denkbaar om de onderstaande aandelen uit te geven:

 • Aandelen met stem- en winstrecht
 • Aandelen met stemrecht
 • Aandelen met winstrecht

Werknemers, familieleden of andere bekenden kan je aandelen geven zonder stemrecht. Met deze aandelen delen ze mee in de winst, maar ze hebben geen invloed op besluiten van de aandeelhouders.

Voordeel BV 5: Privé niet aansprakelijk

Misschien wel het grootste voordeel van de BV: eigenaren van een BV zijn privé niet aansprakelijk voor eventuele schulden. Dit in tegenstelling tot eigenaren van een eenmanszaak. Eigenaren van een eenmanszaak zijn namelijk altijd 100% verantwoordelijk voor schulden van de eenmanszaak.

Voordeel BV 6: Scheiding risico’s

Er zijn twee soorten BV’s en in principe is het enige verschil tussen deze twee BV’s de doelstelling van de BV. Hieronder wordt dit nader toegelicht:

 • BV type 1: de BV als werkmaatschappijIn de BV ‘werkmaatschappij’ vinden de dagelijkse werkzaamheden plaats. In de werkmaatschappij worden inkomsten ontvangen en worden de kosten betaald. Ook worden vanuit de werkmaatschappij de facturen van de BV verstuurd naar klanten.
 • BV type 2: de BV als holding
  In de BV ‘holding’ kun je het vermogen en andere kostbare zaken zoals patenten in ‘opbergen’. Je hebt de mogelijkheid om met deze zaken te ondernemen of je kunt ze in jouw pensioen laten voorzien. Behalve de verschillende kostbare zaken kan je ook de aandelen in deze BV (holding) houden. Een holding is feitelijk niet meer dan een BV waarin je geld, vermogen of aandelen kunt opbergen of kunt houden.

Door het opbouwen van een holdingstructuur (dus twee BV’s boven elkaar) worden bezittingen en risico’s gescheiden. Boven is de toekomstige verkoop van aandelen onbelast onder de deelnemingsvrijstelling. Wanneer de holding 95 procent of meer van de aandelen bezit in de werkmaatschappij kun je een fiscale eenheid aangaan. De Belastingdienst zeit beide BV’s dan fiscaal als één BV. Hiermee bewerkstellig je dat zowel de winst als de verliezen van de verschillende BV’s met elkaar verrekend worden voor fiscale bestemmingen. Zo bespaar je (veel) belasting!

BV_Oprichten_short

Voordeel BV 7: Nieuwe investeerders

Negen van de tien keer staan investeerders niet te popelen om te investeren in een eenmanszaak. Wanneer er wordt geïnvesteerd in een eenmanszaak, wordt dit feitelijk een Vennootschap onder Firma (VoF). Hierdoor kan de investeerder aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schulden die zijn aangegaan door een andere vennoot.

De BV is een zogenoemde kapitaalvennootschap. Dit betekent concreet dat de BV aandelen uitgeeft die een waarde representeren. Doordat de BV aandelen kan uitgeven kan de BV nieuw kapitaal aantrekken van nieuwe investeerders. Een aandeelhouder is slecht gebonden aan de schulden van de vennootschap tot het bedrag van zijn eigen inleg. Hierdoor is het voor investeerders aantrekkelijk om te investeren in een BV.

Start direct  Lees meer over kosten BV oprichten

Download: e-book stappenplan BV oprichten.

Inhoud van het e-book:

 • Hoe je vaststelt of een BV de juiste rechtsvorm is.
 • Hoe de legalisering werkt.
 • Het volstorten van aandelen.
 • Online administratie van de BV.
En nog veel meer.