Stappenplan BV oprichten

Een Besloten Vennootschap (BV) oprichten doe je hoogstwaarschijnlijk niet iedere dag. Het is verstandig dat je van te voren goed bent voorbereid, zodat je geen missers maakt met wellicht grote gevolgen… Op deze pagina ontdek je welke 10 (of 11) stappen je moet nemen voor het starten van een BV.

Stap 1: Eenmanszaak, VoF of BV?

Je hebt besloten om een bedrijf op te richten. Maar voor welke rechtsvorm kies je? De meeste ondernemers kiezen voor een BV, VoF of eenmanszaak. Weet je niet zeker welke rechtsvorm het meest geschikt is voor jouw onderneming? Maak dan eens de rechtsvormkeuze test. Aan de hand van een aantal vragen kom je slechts in 5 minuten erachter welke rechtsvorm het meest geschikt is voor jouw bedrijf. Kies je voor een BV? Lees dan gauw verder voor de volgende

Stap 2: Holding naast BV?

Wanneer je hebt gekozen om een BV te starten is de tweede stap om te inventariseren of je naast je BV ook een holding moet starten. Het loont om dit van te voren goed vast te stellen, omdat achteraf een holding oprichten vaak duurder is. Heb je een holding nodig? Richt de holding dan direct op en voorkom dat je onnodig veel geld kwijt bent op een later moment.

Stap 3: Kies je voor de traditionele manier?

Veel ondernemers starten de BV via de traditionele manier bij de notaris. Maar wist je dat dit onnodig veel tijd én geld kost? Een BV starten bij de notaris kost al gauw €1.100 en het neemt minimaal 14 werkdagen in beslag. Bij ons niet. Bij OnlineFlexBV kun je binnen 5 werkdagen of zelfs 48 uur de BV starten voor een scherp tarief. Wij hebben de meest efficiënte methode ontwikkeld om BV’s op te richten. Dit is omdat de oprichter zelf zijn gegevens aanlevert in amper tien minuten. Na 3 stappen heeft de oprichter de (gratis) conceptakte al in de mailbox ontvangen. Benieuwd naar zo’n (gratis) conceptakte? Klik dan hier om de procedure voor het oprichten van een BV te starten.

Lees alles over de BV nog eens na in het e-book: 10 Onmisbare Tips

Download hier
plus

Stap 4: Bij wie start je de BV?

Naast OnlineFlexBV zijn er tientallen andere websites die online een BV oprichten. Let er wel op dat niet iedere online aanbieder een all-in tarief hanteert. Hierdoor ben je achteraf mogelijk duurder uit dan je van te voren had ingecalculeerd. Wij van OnlineFlexBV garanderen de allerlaagste prijsgarantie en de kosten voor de notaris, begeleiding door ervaren juristen en het uittreksel van de KvK zijn allemaal voor een vast tarief. En zonder verrassingen achteraf.

Stap 5: Lees je goed in

Een BV starten is niet iets wat de meeste ondernemers dagelijks doen. Misschien wordt dit zelfs wel de eerste keer dat je een BV opricht. Daarom geven wij als advies om gewoon te starten met het oprichten van de BV en het formulier door te nemen. Neem daarnaast altijd eerst het hele proces eens op je gemak door alvorens je begint met het officiële gedeelte. Tijdens het oprichten van een BV kun je gecompliceerde dingen tegenkomen. Denk daarbij aan statuten, de doelstelling van de BV of een aandeelhoudersovereenkomst.

Stap 6: Vul het formulier in

Bij de vorige stap heb je – als het goed is – ervaren hoe eenvoudig het is om 100% online een BV te starten. Vul het formulier in, reken af en de BV wordt binnen 5 werkdagen officieel opgericht door de notaris. Wanneer je de BV hebt afgerekend krijg je de concept-akte, volmacht en Personal Data Card toegestuurd, deze dien je mee te nemen wanneer je gaat tekeningen bij de notaris. Overigens wordt de akte ook naar de notaris verzonden voor toetsing.

Stap 7: Ga langs bij de notaris voor legalisatie

Om de BV officieel te starten dien je langs te gaan bij notaris voor legalisatie. Dit kan bij ons op kantoor of bij één van onze andere vestigingen bij jou in de buurt. Zit er geen aangesloten notaris bij jou in de buurt? Neem dan even contact met ons op. Alvorens de legalisatie is uitgevoerd zal de notaris de definitieve akte op en zet de akte klaar in je persoonlijke dashboard op onlineflexbvoprichten.nl. Hier kun je de akte doornemen en tevens goedkeuren. Zit er een foutje in? Dan kun je dit nog laten wijzigen. Wanneer de akte 100% klopt en is goedgekeurd wordt het ondertekend door de notaris.

Daarna wordt de akte en inschrijvingsdocumenten opgestuurd naar de Kamer van Koophandel. Het afschrift en het uittreksel van de Kamer van Koophandel zet de notaris in jouw persoonlijke dashboard én hij of zij stuurt deze per post op. Je hoeft dus geen afspraak te maken met de Kamer van Koophandel (KvK). De BV is nu een feit!

Lees alles over de BV nog eens na in het e-book: 10 Onmisbare Tips

Download hier
plus

Stap 8: Neem een zakelijke bankrekening

Bij een BV hoort uiteraard ook een aparte zakelijke bankrekening. Er zijn naast de grote banken ook kleine (online) aanbieders die jou van een zakelijke bankrekening kunnen voorzien. Hiermee kun je vaak kosten besparen. Heb je niet alleen een BV maar ook een holding? Regel dan ook een zakelijke bankrekening voor de holding, zo heb je alles in 1 keer goed geregeld én gescheiden.

Stap 9: Vergeet niet de aandelen vol te storten

Wanneer je een BV hebt opgericht word je verplicht gesteld om de geplaatste aandelen vol te storten. Doorgaans worden de aandelen volgestort in geld. Wanneer je een BV opricht dient minimaal 10 eurocent gestort te worden op de aandelen. Doe je dit niet? Dan kan dit in de toekomst voor grote problemen zorgen. Wanneer in de toekomst je BV failliet wordt verklaard en je hebt de aandelen niet volgestort heeft dit tot het gevolg dat jij mogelijk aansprakelijk wordt gesteld voor de schulden. Vergeet dus nimmer de aandelen vol te storten!

Stap 10: Dek ieder risico af

Wie onderneemt loopt risico’s. Maar natuurlijk wil je zoveel mogelijk risico’s zo goed als het kan afdekken met contracten. Bijvoorbeeld de algemene voorwaarden, een managementovereenkomst of een rekening-courant overeenkomst. Wees goed voorbereid op de toekomst en voorkom problemen achteraf!

(optioneel) Stap 11: Vergeet de aandeelhoudersovereenkomst niet

Heb je de BV samen met een partner opgericht? Vergeet dan niet de aandeelhoudersovereenkomst op te stellen. Laat alle afspraken tot in detail vastleggen en houd grip over de aandelen in de BV. Stel je geen aandeelhoudersovereenkomst op? Wees dan bewust dat dit in de toekomst zeer nadelig kan uitpakken… Je kunt zelf je bedrijf verliezen. Houd daarom altijd de touwtjes strak in handen en kies voor een aandeelhoudersovereenkomst.

Nu meteen beginnen met het oprichten van je BV?

Lees ook:

 • Wat moet ik weten over het DGA-loon als ik een BV ga oprichten?
 • Wat zijn de voordelen van een BV?
 • Meer weten over de besloten vennootschap? Klik dan hier?
 • Kom je er niet helemaal uit?

  Onze juridische experts staan voor je klaar!
  Start een chat of bel ons op 020 30 80 862
  • Onze klantenservice is bereikbaar:
  • Werkdagen van 09:00 - 19:00 (vrij. tot 17:00)
  • Of chat in weekend 12:00 - 17:00
  Via de chat reageren we binnen 5 minuten!
  Team Support