Samenwerken? Los toekomstige conflicten nu op!

Samen een onderneming starten betekent samenwerken. Vooraf is het alleen moeilijk in te schatten hoe een samenwerking zal verlopen. Je kan elkaar nog zo goed denken te kennen voorafgaande aan een samenwerking, een werkvloer kan de sfeer snel bederven. En dan? Wat gebeurt er bij een conflict?

Een succesvolle samenwerking valt of staat bij goede afspraken. Zorg ook dat jullie afspraken hebben voor als het mis gaat, jullie een conflict hebben of uit elkaar gaan. Zet deze afspraken op papier. Dit zorgt ervoor dat alle partijen weten waar ze aan toe zijn, voorkomt juist conflicten en een hoop getouwtrek achteraf.

We geven een paar tips over wat jullie vast moeten leggen m.b.t. conflicten voordat de samenwerking start:

Een onafhankelijke derde partij

Wanneer er een conflict is en jullie komen er niet uit kan het goed zijn om een derde partij te betrekken. Deze derde partij kan bemiddelen, zoals een mediator, of de knoop doorhakken. Het is van belang om deze opties vooraf al vast te leggen en een derde partij aan te wijzen.

Een zieke partner

Je hoopt het nooit , maar onverhoopt kan opeens een partner ziek worden, een been breken of overspannen thuis zitten. En dan? Wordt de partner nog betaald? En wat dan? Willen jullie je verzekeren? Zorg dat de antwoorden op deze vragen vast liggen.

Een partner die niet presteert

Wat doen jullie als een partner niet presteert zoals verwacht of afgesproken? Hiervoor moet je eerst afspreken wat iedereen moet presteren en wat de onderling verdeelde taken zijn.

Een partner die wil stoppen

Een partner kan willen stoppen met de samenwerking, uit de onderneming stappen, zijn of haar aandelen willen verkopen. Wat gebeurt er met de onderneming, naar wie mogen de aandelen, welke prijs moet er worden betaald en wie beslist hierover. De partner die vertrekt of juist de partner(s) die achterblijft? Wat gebeurt er met de inbreng van de vertrekkende partner (bijv. kennis en netwerk)? De antwoorden op deze vragen kunnen ook de toekomst van de onderneming betekenen. Dus leg het vast in bijvoorbeeld een aandeelhoudersovereenkomst!

Kom je er niet helemaal uit?

Onze juridische experts staan voor je klaar!
Start een chat of bel ons op 020 30 80 862
  • Onze klantenservice is bereikbaar:
  • Werkdagen van 09:00 - 19:00 (vrij. tot 17:00)
  • Of chat in weekend 12:00 - 17:00
Via de chat reageren we binnen 5 minuten!
Team Support