Holding toevoegen na oprichting BV

Wij krijgen vaak de vraag: “Kan ik een BV beginnen en later een holding toevoegen, op het moment dat het goed gaat met de onderneming?” Het antwoord lijkt eenvoudig, want uiteraard kan je een holding toevoegen nadat de BV al is opgericht. Toch raden wij het onze klanten af.

De voordelen van een holding vs de kosten

Voor veel beginnende ondernemers is het oprichten van een holding een extra kostenpost. De oprichtingskosten zijn in plaats van €320 voor een enkele BV, €600 voor een holding en een werkmaatschappij. Het zijn namelijk 2 BV’s. Daarnaast moet er voor beide BV’s een administratie worden gedaan. In het begin zijn de voordelen nog niet zo groot, omdat de meeste ondernemers in hun eerste jaar voornamelijk kosten maken – en daardoor geen belasting betalen.

Het nut van de holding komt op het moment dat er waarde wordt gecreëerd in het bedrijf onder de holding. Dan is het ineens heel erg handig om een holding te hebben. Bescherming van de waardevolle activa, je pensioenopbouw en zelfs een hypotheek in eigen beheer. Er zijn veel fiscale planningsmogelijkheden met een holding BV.

Een holding naderhand toevoegen is vrij ingewikkeld en duur.

Waarom is een holding naderhand toevoegen duurder?

Als je nu zelf de aandelen houdt van de werk BV en er moet een holding boven dan zal het eigendom van de aandelen van de werk BV van jou naar de holding BV moeten gaan. Dit kan op de 2 volgendemanieren worden geregeld:

Optie1: Verkoop van aandelen

holding toevoegen, Na oprichting

Optie 2: Aandelenfusie

holding toevoegen, Na oprichting

Verkopen van aandelen

Op de verkoop van de aandelen werk BV van de privé persoon aan de holding BV is direct inkomstenbelasting verschuldigd over de meerwaarde van de aandelen. Veelal is een BV met een minimaal kapitaal opgericht, het zogenaamde opgeofferde bedrag. De verkoop van de aandelen moet tegen de waarde in het economische verkeer. Met andere woorden, wat zou je concurrent over hebben voor je bedrijf? Dat is de waartegen je moet verkopen. Het verschil tussen die waarde en het opgeofferde bedrag, is belast met 25% inkomstenbelasting. Dit kan je voorkomen door een aandelenfusie te doen.

Lees alles over de beste structuur nog eens na in het e-book: De beste structuur

Download hier
plus

Aandelenfusie

Bij de aandelenfusie worden aandelen in de werk BV ingebracht in nieuwe holding BV. De inbrenger krijgt in ruil daarvoor alle aandelen in de nieuwe holding. Je ruilt als het ware de aandelen om. De waarde van de aandelen is exact hetzelfde, want de waarde van de aandelen van de holding wordt volledig vertegenwoordigd door de aandelen die de holding houdt in de werk BV.

De inbreng van aandelen in de holding kwalificeert als een vervreemding, maar de inbrenger kan de inspecteur verzoeken om de aandelenfusie faciliteit uit art. 3.55 Wet IB 2001. De heffing over de meerwaarde van de aandelen van de werk BV wordt doorgeschoven op de aandelen in de nieuwe holding.

Via een aandelenfusie kan je dus een holdingstructuur creëren zonder heffing van belasting. Er zitten wel een aantal voorwaarden aan deze fiscale vrijstelling.

Wij helpen je graag!

Wij begrijpen dat dit geen eenvoudige trajecten zijn. Daarom hebben wij een team aan specialisten die de aandelenoverdracht, holdingstructuur of aandelenfusie voor je kunnen doen.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Nu meteen beginnen met het oprichten van je Holding?

Lees ook:

Kom je er niet helemaal uit?

Onze juridische experts staan voor je klaar!
Start een chat of bel ons op 020 30 80 862
  • Onze klantenservice is bereikbaar:
  • Werkdagen van 09:00 - 19:00 (vrij. tot 17:00)
  • Of chat in weekend 12:00 - 17:00
Via de chat reageren we binnen 5 minuten!
Team Support