Aandelenoverdracht BV

Hoe kan ik mijn bedrijf verkopen?

Je kan jouw bedrijf op verschillende manieren verkopen. Is jouw bedrijf is ondergebracht in een besloten vennootschap? Dan is de meest gemaakte keuze om te kiezen voor een aandelenoverdracht. Een andere mogelijkheid is om jouw bedrijf via een activa/passiva transactie te verkopen. Je aandelen verkopen kan door middel van een (onderhandse) koopovereenkomst. Het proces van de levering van aandelen gaat altijd via een notariële akte die is opgesteld door de notaris.

Waarom aandelen overdragen?

Een aandelenoverdracht komt frequent voor. De aandelenoverdracht kan worden gebruikt bij de verkoop van een BV of wanneer een partner zich bij het bedrijf aansluit of als een aandeelhouder weggaat. Ook wordt het gebruikt om een werknemer de mogelijkheid te geven zich in het bedrijf in te kopen.

Wat is een aandelenoverdracht BV?

In Nederland is de tussenkomst van de notaris een vereiste tijdens het overdragen van aandelen. Oftewel: de aandelenoverdracht BV gebeurt door middel van een notariële akte. Deze akte wordt de akte van overdracht genoemd. De aandelenoverdracht dient tevens door het bestuur van de vennootschap te worden erkend. Ook dit gebeurt voornamelijk in de akte van overdracht. Pas als aan allebei de vereisten zijn voldaan (de akte van overdracht en de erkenning door het bestuur van de vennootschap) is de aandelenoverdracht volmaakt. Zonder een erkenning van de aandelenoverdracht door het bestuur van de vennootschap kan de nieuwe aandeelhouder zijn rechten als aandeelhouder niet uitoefenen. Feitelijk betekent dit dat hij (nog) geen stemrecht heeft en geen aanspraak maakt op dividend.

Lees alles over de BV nog eens na in het e-book: 10 Onmisbare Tips

Download hier
plus

Uit welke stukken bestaat een aandelenoverdracht BV?

Voor het passeren van de akte stelt de notaris volmachten op. Deze volmachten worden getekend bij ons op kantoor, online vanuit huis (ivm corona) of bij een notaris in de buurt.

Lees ook:

 • Wanneer neem ik een holding?
 • Een hypotheek uit mijn holding nemen? Interessant?
 • Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een BV/Holding?
 • Kom je er niet helemaal uit?

  Onze juridische experts staan voor je klaar!
  Start een chat of bel ons op 020 30 80 862
  • Onze klantenservice is bereikbaar:
  • Werkdagen van 09:00 - 19:00 (vrij. tot 17:00)
  • Of chat in weekend 12:00 - 17:00
  Via de chat reageren we binnen 5 minuten!
  Team Support