De spaar BV stijgt in populariteit en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. Een reden hiervoor is de nieuwe belastingwet die 1 januari 2016 haar ingang vindt. De Belastingdienst gaat meer inspelen op realiteit en is van mening dat hoe meer vermogen iemand bezit: hoe meer rendement hierop gemaakt moet kunnen worden en hoe hoger de belastingdruk. Zo worden de lagere vermogens minder belast.

Let op: op28september 2017 is er een update verschenen over de Spaar BV. Klik hier voor de blog.

Wat betekent dit voor de vermogende ondernemer?

Wat zit er in box 3?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te bepalen wat er in belastingbox 3 thuishoort. In box 3 vind je spaargeld en bezittingen. Bij bezittingen kan je denken aan een tweede huis of beleggingen. In deze box heb je te maken met vermogensrendementsheffing, belasting over je inkomen, uit sparen en bezittingen.

Omslagpunt

De ondernemer met een hoog vermogen zal van de nieuwe belastingwet last ondervinden, waar de ondernemer met een laag vermogen profijt zal hebben van deze nieuwe wet.

Het omslagpunt ligt bij een box 3 vermogen vanaf €125.000. De ondernemers die boven dit omslagpunt uitkomen gaan 1,41% oplopend tot 1,65% belasting betalen over dit vermogen. Op dit moment is dit nog het belastingpercentage van 1,2%.

Bepaling van het percentage

Dit percentage is gebaseerd op de verwachting dat de ondernemer vanaf dit omslagpunt 4,7% winst/rendement zou moeten kunnen behalen. Naarmate het vermogen hoger wordt kan het percentage stijgen tot 5,5%. Over het vastgestelde winstpercentage moet 30% belasting worden betaald. Dit vertaalt zich naar de eerder genoemde percentages van 1,41% tot 1,65% op het gehele vermogen in box 3.

Vermogen naar een spaar BV

Een spaar BV kan voor ondernemers een oplossing zijn om deze belastingheffing te omzeilen. Je verplaatst je vermogen naar een aparte BV. Met een BV komt je vermogen in een andere belastingbox terecht, namelijk box 2. Box 2 hanteert andere percentages van belastingheffing, ‘betere’ percentages. Je betaalt namelijk over de winst tot €200.000 euro nu 20% vennootschapsbelasting. Dit is een aanzienlijk verschil.

Een nadeel is natuurlijk dat er bij het oprichten van een BV kosten komen kijken en het nodige papierwerk. Het voordeel kan zeker opwegen tegen het nadeel.

Wil je weten hoeveel voordeel dit voor jou kan opleveren, of wil je op een makkelijke en voordelige manier een spaar BV oprichten? Neem dan contact met ons op.

Alternatieven

Gaat het oprichten van een BV je te ver? Je kunt op een verschillende manieren jouw vermogen in box 3 naar beneden brengen:

  • Vermogen naar box 1 door je hypotheek af te lossen.
  • Investeren in kunst of groene beleggingen.
  • Geld schenken aan je eigen kinderen.