Wanneer je bent begonnen met ondernemen, kunnen er nieuwe ideeën en mogelijkheden je pad kruisen. Misschien dat je door zo’n goed idee overweegt een nieuwe onderneming op te zetten. Maar kan dat zomaar? Waar moet je rekening mee houden? Veranderen er dingen voor je huidige eenmanszaak?

Wij geven je een overzicht van rechtsvormcombinaties die mogelijk zijn en waar je rekening mee moet houden.

Jouw eenmanszaak naast een…

Eenmanszaak

Helaas is dit niet mogelijk. In het geval van een eenmanszaak ben je privé aansprakelijk voor als het mis gaat. Om er voor te zorgen dat je schuldeisers krijgt van meerdere eenmanszaken en deze niets meer kunnen verhalen, is het hebben van meerdere eenmanszaken niet toegestaan. Je kan wel je activiteiten omschrijving aanpassen bij de KvK of een nieuwe vestiging openen.

VOF

Dit is mogelijk. Stel wel duidelijke afspraken op waar de ene eenmanszaak begint en waar de andere eindigt. Natuurlijk is een aparte administratie vereist.

BV

Dit is mogelijk. Je kan dan genieten van de fiscale voordelen die horen bij een BV, maar je zal vaak ook de voordelen die horen bij een eenmanszaak moeten inleveren. De fiscale aftrekposten van de eenmanszaak zijn verbonden aan een aantal voorwaarden. Eén daarvan is het 1225 urencriterium. Ook zal je jezelf binnen de BV, bij 5% aandelen of meer, een DGA-loon moeten betalen. Dit komt momenteel neer op €45.000 per jaar.

Let goed op dat er geen verwarring ontstaat. Het moet voor een extern persoon altijd duidelijk zijn met wie hij of zij zaken doet. Zorg dus voor een onderscheidende naam en maak duidelijk wat de onderlinge relatie is tussen je verschillende ondernemingen om juridische problemen te voorkomen.

BV of VOF?

Heb je een BV of VOF en wil je een nieuwe onderneming starten? Dan zijn voor jou alle rechtsvormcombinaties mogelijk. Natuurlijk zijn duidelijke afspraken en het voorkomen van onderlinge verwarring ook hier een must.

Wil je graag persoonlijk advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op