Veel (MKB) ondernemers kiezen ervoor hun medewerkers af en toe een extraatje te geven. Wie kent het niet? Die VVV bon met kerst. Het personeelsfeestjes met de partners erbij. Het onvergetelijke team-uitje met borrel en barbecue op het strand. Houdt een oogje in het zeil bij deze kosten in 2015.De ruimte waarin je jouw werknemers onbelast goederen mag geven wordt verlaagd naar 1,2 procent (voorheen 1,5 procent).

iPad als extraatje?

Je mag je medewerkers belonen met goederen waarvan jij als werkgever in redelijkheid van mening bent dat het verschaffen ervan noodzakelijk is voor je bedrijfsvoering. Denk hierbij aan de zakelijke computer, tablet of mobiel.

Een voorbeeld: stel je hebt een vertegenwoordiger of verkoper in dienst. Hij heeft zijn target gehaald en je wilt hem een extraatje geven. In 2014 mocht je hem niet zomaar een iPad geven. Je moest kunnen aantonen dat deze voor minimaal 90% zakelijk gebruikt werd.Kon je dat niet? Dan moet jouw verkoper alsnog extra belasting betalen.

Vanaf 2015 mag je dit soort goederen wel belastingvrij aan je werknemers ter beschikking stellen. Maar let op! De iPad gaat wel van de beschikbare ruimte af.

Andere wijzigingen die je moet weten

  • Het vaststellen van een mogelijke overschrijding van de vrije ruimte mag jaarlijks in plaats van per aangiftetijdvak, zoals nu de regeling luidt.
  • Er komt een vrijstelling voor kortingen op eigen producten, vergelijkbaar met de oude regeling voor producten binnen het eigen bedrijf.
  • Er wordt een regeling geïntroduceerd voor de werkkostenregeling op grond waarvan voor de vennootschappen binnen het concern (concern is een moeder-dochtervennootschap waarbij de moeder minimaal 95% van de dochter bezit, direct of indirect) één collectieve vrije ruimte wordt gecreëerd. Je mag als werkgever zelf kiezen of je de concernregeling wel of niet toepast.
  • Voor een aantal voorzieningen die aan jouw werkplek gerelateerd zijn komt er een vrijstelling. Op dit moment geldt er reeds een nihil-waardering dus in feite verandert er hier voor jou weinig.

Meer weten over hoe deze wijzigingen impact kunnen hebben op je bedrijf, je beloningsbeleid en je winst? Neem contact met ons op!

Lees ook:

  • Ben jij Directeur Groot Aandeelhouder? Check je loon
  • 1 risico en 3 onverwachte bespaartips
  • Ga je €10.000 extra belasting betalen? Een rekenvoorbeeld