Ik wil een holding en een BV oprichten. Dit is een veelgestelde vraag onder startende BV-ondernemers. Online oriëntatie leert hen dat het verstandig is om ook direct een holding op te richten als je van plan bent te gaan ondernemen vanuit een BV. Een heel verstandig besluit, maar de zin “ik wil een holding en een BV oprichten” klopt eigenlijk niet. Een holding is namelijk een BV. Nog mooier, bijna elke BV kan als holding fungeren.

Wat moet ik weten over de BV?

BV staat voor besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Dit wil zeggen dat de BV zelf rechtspersoonlijkheid heeft en in die hoedanigheid zelfstandig rechtshandelingen kan aangaan. Daarmee is de BV ook aansprakelijk in gevallen dat de rechtshandeling niet nagekomen kan worden. Dit is de meest belangrijke reden om voor een BV te kiezen naast uiteraard fiscale argumenten.

Een veelgehoorde zin luidt echter: “een BV is geen BV”. Hiermee wordt bedoeld dat het verstandig is om twee BV’s op te richten. De ene BV is de aandeelhouder van de andere BV. Door voor deze structuur te kiezen kan men bijvoorbeeld bezittingen scheiden van risico’s.

Wat moet ik weten over een holding?

Zoals gezegd is een holding een BV. Waar komt dan de verwarring vandaan? Dit komt doordat in de volksmond wordt gesproken over een holding. Holding komt van houdstervennootschap. Een vennootschap die aandelen houdt van een andere BV. Een BV onderscheidt zich voornamelijk van andere BV’s door de opgenomen doelstelling in de statuten. Op basis van deze doelstelling mag de BV activiteiten ontplooien. Bijna elke BV krijgt in Nederland standaard de zogenaamde holding doelstellingen mee. Ga je dus “niks” doen dan ben je in ieder geval een holding. Ga je naast “niks” doen ook daadwerkelijk een operationeel bedrijf opzetten dan wordt deze hoofdactiviteit toegevoegd aan de holding doelstellingen. Dit heet populair gezegd een “werkmaatschappij”.

Niks doen klinkt natuurlijk een beetje gek. Maar in een holding kan je bijvoorbeeld bezittingen registreren, denk aan merkrechten of andere intellectueel eigendom, maar ook winsten uit het operationele bedrijf veilig stellen. Indien het operationele bedrijf failliet gaat dan staan je bezittingen veilig in de holding BV.

Lees alles over de BV nog eens na in het e-book: 10 Onmisbare Tips

Download hier
plus

Ik wil een holding en een BV

Bij het oprichten van een BV is het verstandig om direct de holding ook op te richten. Je richt gelijk twee BV’s op. Deze zijn ook even duur, want behalve de doelstelling zijn de statuten bij Online Flex BV exact hetzelfde. Het is aan te raden de holding samen met de BV op te richten. De holding later boven de BV zetten betekent namelijk extra kosten voor het overdragen van de aandelen die je zelf houdt in de BV naar de holding. Daarnaast kan de belastingdienst hier ook een graantje meepikken indien de waarde van de aandelen in de BV zijn gestegen.

Bel gerust met een van onze experts om de verschillende mogelijkheden te bespreken. Eén belletje is genoeg om je te laten adviseren door onze ervaren fiscalisten. Je kunt ook je vraag in de chat zetten of een e-mail sturen.

Nu meteen beginnen met het oprichten van je BV?

Lees ook: