3 voordelen van een holding

85% van de ondernemers die een BV opricht, richt vroeg of laat ook een holding op. Ondernemers doen dat niet voor niets. Er zitten immers vele voordelen en kansen aan een holding.

Ben je als ondernemer iemand die houdt van:

 1. Kansen grijpen?
 2. Risico’s spreiden?
 3. Slim kosten verrekenen?
 4. Zo weinig mogelijk belasting betalen?
 5. Geld verdienen met de verkoop van jouw bedrijf?

Profiteer dan van de voordelen van een holdingstructuur. Hieronder een korte uitleg van 3 vrij eenvoudig te benutten voordelen.

Voordeel 1: Spreid jouw win-kansen

Ondernemen is kansen pakken, maar ook risico’s lopen. Een goede ondernemers is bekwaam in het afdekken van deze risico’s. Dat kan met een holdingstructuur met meerdere BV’s. Waardevolle activa, denk aan merknamen, patenten en eventuele reserves kan je onderbrengen in de ene BV of holding. De meer risicovolle activiteiten worden ondergebracht in een andere BV.

Zo voorkom je dat de risicovolle activiteiten tot een mogelijk geheel faillissement van jouw onderneming leiden. Daarnaast kan je jouw pensioen in eigen beheer onderbrengen in jouw persoonlijke holding. Hiermee voorkom je dat schuldeisers van de werkmaatschappij verhaal halen op jouw oudedagsvoorziening.

Voordeel 2: Minder kosten

Ondernemen is meegaan met je tijd. Veel ondernemers starten daarom van tijd tot tijd nieuwe activiteiten op. Vaak ga je daarin eerst investeren en mogelijk pas (jaren) later winst maken. Deze kosten kan je (onder bepaalde voorwaarden) verrekenen met de winst(en) van je andere BV(‘s). Om dit voordeel te kunnen behalen moet je een holding en een BV (als werkmaatschappij) oprichten. Hiernaast moet je zorgen dat de holding tenministe 95% van de aandelen in de werkmaatschappij bezit. Alleen op deze manier is sprake van een “fiscale eenheid”. Dit is nodig om de kosten tussen beiden te kunnen verrekenen en uiteindelijk te besparen op de belastingaangifte.

Lees alles over de beste structuur nog eens na in het e-book: De beste structuur

Download hier
plus

Voordeel 3: Minder belasting en meer vrijheid bij de verkoop van jouw bedrijf

Ondernemen is (voor veel mensen) geld verdienen aan de verkoop van het bedrijf. Ook hiervoor biedt een holdingstructuur voordelen. Hieronder het verschil uitgelegd.

Stelling 1

 • Je hebt een BV (werkmaatschappij) zonder Holding.
 • Je verkoopt deze BV.

Dan komt de winst uit verkoop van jouw bedrijf bij het inkomen en betaal je waarschijnlijk 25% inkomstenbelasting over de winst. Gevolg: je bent direct een vrij fors deel van de opbrengst van jouw onderneming kwijt.

Stelling 2

 • Je hebt een holding.
 • Deze holding is eigenaar van de aandelen van de werkmaatschappij BV.

Dan komt de verkoopopbrengst van jouw aandelen in jouw holding. Een holding betaalt hierover geen belasting. Een holding is namelijk in de meeste gevallen vrijgesteld van belasting over de gerealiseerde winst bij de verkoop van de aandelen in de werkmaatschappij. Gevolg: je kan verder ondernemen met het geld in jouw holding of het bedrag fiscaal gunstig inzetten voor jouw oudedagsvoorziening.

Nu meteen beginnen met het oprichten van je Holding?

Lees ook:

Kom je er niet helemaal uit?

Onze juridische experts staan voor je klaar!
Start een chat of bel ons op 020 30 80 862
 • Onze klantenservice is bereikbaar:
 • Werkdagen van 09:00 - 19:00 (vrij. tot 17:00)
 • Of chat in weekend 12:00 - 17:00
Via de chat reageren we binnen 5 minuten!
Team Support