Voordelen van een BV

Je bent ondernemer en hebt op dit moment een eenmanszaak en twijfelt of je de eenmanszaak moet inbrengen of moet omzetten in een BV. Of je wilt een nieuwe onderneming beginnen en twijfelt tussen het opzetten van een eenmanszaak of het oprichten van een BV. Het oprichten van een BV brengt bepaalde voordelen ten opzichte van de eenmanszaak met zich mee waar jij -als ondernemer- van kunt profiteren. Wij hebben een aantal van deze voordelen voor je op een rij gezet.

Voordelen BV: Persoonlijke aansprakelijkheid vs bestuurdersaansprakelijkheid

Eén van de grootste voordelen van de BV ten opzichte van de eenmanszaak is het verschil in aansprakelijkheid voor de eigenaar/bestuurder van een onderneming.

Als je eigenaar bent van een eenmanszaak ben je namelijk voor 100% privé aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Schuldeisers kunnen zich direct verhalen op jouw persoonlijk vermogen. De eenmanszaak heeft namelijk geen rechtspersoonlijkheid, wat inhoudt dat zij niet zelfstandig rechten en verplichtingen heeft. Daardoor kunnen schuldeisers van de eenmanszaak hun claim verhalen op jouw persoonlijke vermogen.

Bij een BV ligt dit anders. De BV is een rechtspersoon en heeft wel eigen rechten en verplichtingen. Zo kan een BV ook eigen vermogen bezitten. Als bestuurder of directeur-grootaandeelhouder vertegenwoordig je deze BV, maar word je niet persoonlijk gebonden. De overeenkomst wordt namelijk gesloten met de BV als partij. Schuldeisers kunnen zich verhalen op het vermogen van BV, maar in beginsel niet op jouw persoonlijk vermogen als bestuurder of directeur-DGA. Dit is slechts anders in het geval je als bestuurder onbehoorlijk bestuur hebt gepleegd.

Voordelen BV: Aantrekken van nieuw kapitaal

Een van de andere voordelen van de BV ten opzichte van een eenmanszaak is dat de structuur van de BV het makkelijker maakt om nieuw kapitaal aan te trekken. Dit kan gunstig zijn als je bijvoorbeeld investeringen in de onderneming wilt doen, maar hier nog niet het vereiste kapitaal voor hebt.

Investeerders zullen niet staan te springen om geld te stoppen in een eenmanszaak. Een ondernemer zal namelijk niet in willen staan voor de schulden van de onderneming. Een investeerder wil logischerwijs niet meer schulden willen dragen dan de hoogte van zijn inbreng.

Een BV is een zogenoemde kapitaalvennootschap. Dit betekent dat een BV aandelen moet uitgeven die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Door het uitgeven van deze aandelen kan een BV kapitaal aantrekken van nieuwe investeerders. De personen die de aandelen verwerven, de aandeelhouders, zijn niet gehouden tot het bijdragen in de schulden tot meer dan hun inbreng. Dit maakt het dus voor investeerders aantrekkelijker om te investeren.

Lees alles over de BV nog eens na in het e-book: 10 Onmisbare Tips

Download hier
plus

Voordelen BV: Professionele uitstraling

Een eenmanszaak beginnen is vrij eenvoudig. Je schrijft jezelf in bij de Kamer van Koophandel in het Handelsregister en je bent in principe good to go. De wet vereist vrijwel niets over de totstandkoming van een eenmanszaak. Eén van de weinige verplichtingen die je hebt is het bijhouden van een deugdelijke administratie. Het beginnen van een eenmanszaak is dus simpel, maar kan ook weinig professioneel ogen.

Een BV daarentegen is een rechtspersoon die tot stand komt volgens criteria geregeld bij de wet. Deze bepalingen zijn van dwingend recht, dus iedere oprichter van een BV dient zich aan deze criteria te houden. Het dwingende recht omtrent de BV vereist bijvoorbeeld ook een jaarrekening. Deze jaarrekening wordt bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd. Op deze manier hebben schuldeisers en andere partijen een goed overzicht van wat zich in de BV afspeelt, mits er geen sprake is van fraude uiteraard. Dit geeft jouw onderneming ook een zekere professionele uitstraling. Je hebt meer administratieverplichtingen en daarmee samenhangend hebben derden een beter zicht op jouw onderneming.

Nu meteen beginnen met het oprichten van je BV?

Lees ook:

 • Wat moet ik weten over het DGA-loon als ik een BV ga oprichten?
 • Stappenplan voor het oprichten van een BV
 • Meer weten over de besloten vennootschap? Klik dan hier?
 • Kom je er niet helemaal uit?

  Onze juridische experts staan voor je klaar!
  Start een chat of bel ons op 020 30 80 862
  • Onze klantenservice is bereikbaar:
  • Werkdagen van 09:00 - 19:00 (vrij. tot 17:00)
  • Of chat in weekend 12:00 - 17:00
  Via de chat reageren we binnen 5 minuten!
  Team Support