Wat is een holding?

De holding is net als de BV een vennootschap. Het verschil tussen een BV en de holding is dat de holding passief houdster is van aandelen in een BV. Een holding wordt gebruikt als kapstok om onderliggende BV’s onder te hangen. Dit biedt juridisch en fiscaal voordeel.

De BV holding

Dit is een BV waarin je vermogen of andere voor jouw onderneming waardevolle zaken (zoals patenten, vermogen) in kan ‘bewaren’. Je kunt met deze zaken ondernemen of je kunt ze in jouw pensioen laten voorzien. Naast allerlei waardevolle zaken kun je ook aandelen in deze BV (holding) houden. Een holding (houdstermaatschappij) is dus een BV waarin je geld, vermogen of aandelen kunt bewaren of houden. Daar komt ook de naam vandaan, holding betekent immers ‘houdend’.

De BV als werkmaatschappij

Dit is een BV waarin de ondernemersactiviteiten, oftewel jouw dagelijkse werkzaamheden plaatsvinden. Van hieruit stuur je jouw facturen, ontvang je de inkomsten en betaal je de kosten. Hierin vindt dus de dagelijkse bedrijfsvoering plaats. Met deze BV ga je ook alle risicovolle verplichtingen aan. Als je een holding en een werkmaatschappij aangaat, waarbij de holding tenminste 95% van de aandelen in de werkmaatschappij bezit, kan je een fiscale eenheid aangaan tussen beide entiteiten. Hiermee realiseer je dat de omzet en kosten van de verschillende BV’s met elkaar kunnen worden verrekend voor fiscale doeleinden. Zo bespaar je belasting!

De holdingstructuur

Een holdingstructuur is een combinatie van een BV (als holding) en een BV (als werkmaatschappij) die een onderlinge relatie hebben (ze worden ook wel moedermaatschappij en dochtermaatschappij genoemd).

In de praktijk komt het bij een holdingstructuur vaak op neer dat ondernemers:

  1. Twee BV’s oprichten
  2. Eén BV gebruiken als werkmaatschappij BV
  3. De andere BV gebruiken als holding BV
  4. Persoonlijk de aandelen van de holding bezitten
  5. De holding de aandelen van de werkmaatschappij bezit

De ondernemer is dus eigenaar van de holding en de holding is eigenaar van de werkmaatschappij. Het op deze manier inrichten van jouw rechtsvorm, ofwel het opzetten van een holdingconstructie biedt je vele kansen en voordelen.

Wanneer heb ik er een nodig?

Een holdingconstructie is relevant voor een ondernemer als:

Er een reële verwachting is om de onderneming op een gegeven moment te verkopen. Je meerdere deelnemingen hebt, zodat je niet in elke BV een dga-loon hoeft te ontvangen. Er behoefte is om vermogen af te schermen van enige risico’s. Geprefereerd wordt om de afwikkeling van lijfrente (pensioen) in eigen beheer te houden. Je fiscale flexibiliteit wilt creëren.

Wat zijn de voordelen?

Als ondernemer wil je graag kansen pakken, maar wel met zo weinig mogelijk risico. Door het opzetten van een holdingstructuur vergroot je win-kansen, maak je minder kosten en voorkom je dat er belasting wordt geheven over de winst bij de toekomstige verkoop van de aandelen in de werkmaatschappij. Hier lees je meer informatie over de voordelen van een holding company.

Holding oprichten

Ben je overtuigd waarom een holding voor jou lucratief is en wil je gelijk beginnen? Op deze pagina lees je alles over het oprichten van jouw holding. Door het gebruik van ons unieke systeem ben je in 3 stappen klaar. Je vult de gegevens online in daarna hoef je alleen nog maar langs te gaan bij een van onze aangesloten notarissen voor legalisatie. Tevens vind je hier nog meer informatie met betrekking tot het oprichten van een holding. De kosten van een holding BV opzetten bedraagt €300 per BV. Een combinatie van een holding BV en een werkmaatschappij BV bedraagt €600.

Hoe werkt het met opheffen?

Een holding opheffen gaat niet zomaar. Net als bij elke rechtspersoon dient een BV ontbonden en beëindigd te worden, het ontbinden gaat vooraf de beëindigen. Het besluit van ontbinden van een BV gebeurt in de algemene aandeelhoudersvergadering. Een ontbonden rechtspersoon is niet gelijk beëindigd, behalve als er geen vermogen is op het moment van ontbinding. Is er wel vermogen? Dan moeten eerst schulden en uitkeringen betaald worden (vereffening). De rechtspersoon blijft voortbestaan tot dit gebeurd is.

Enkele tips

Een hypotheek uit je holding

Zoals al eerder beschreven levert een holding vele voordelen op. Een van deze voordelen is een hypotheek die je uit je holding kan halen. Je leent dan in feite geld van de (holding) BV voor de aankoop van een woning, jij bent dan hypotheekrente verschuldigd aan de BV in plaats van de bank. Met behulp van een dergelijke constructie kan je duizenden euro’s besparen, je houdt het geld immers in eigen ‘bezit’.

Een holding na oprichting van een BV

Als je net begint met ondernemen kan het oprichten van een holding een extra kostenpost zijn. Zoals eerder beschreven zijn de oprichtingskosten €600 voor een holding en een werkmaatschappij (2 BV’s), de kosten van een enkele BV bedraagt daarentegen €300. Startende ondernemers kiezen er soms voor om later een holding op te richten wat in feite nadelig is. Lees waarom het achteraf oprichten van een holding voor meer kosten zorgt.

Kom je er niet helemaal uit?

Onze juridische experts staan voor je klaar!
Start een chat of bel ons op 020 30 80 862
  • Onze klantenservice is bereikbaar:
  • Werkdagen van 09:00 - 19:00 (vrij. tot 17:00)
  • Of chat in weekend 12:00 - 17:00
Via de chat reageren we binnen 5 minuten!
Team Support