Eenmanszaak omzetten naar BV

De meest voorkomende reden om een eenmanszaak omzetten naar een BV is vanwege de persoonlijke aansprakelijkheid. Overweeg jij je eenmanszaak om te dopen tot een BV? Hieronder worden de mogelijkheden tot omzetting één voor één toegelicht.

Wat is het verschil tussen een eenmanszaak en een BV?

Sinds de Flex-BV wet in oktober 2012 is ingevoerd is het verschil tussen de eenmanszaak en een BV nihil. Omdat het verplichte startkapitaal is verlaagd naar €0,01 is het starten van een BV nog nooit zo eenvoudig geweest. Het belangrijkste verschil tussen een eenmanszaak en een BV is dat je bij de start van een BV verplicht een notaris moet inschakelen. En het inschakelen van een notaris kost uiteraard geld.

In het onderstaande schema wordt weergegeven wat het verschil is tussen het starten van een eenmanszaak en het starten van een BV.

bv vs eenmanszaak

Hoe zet je een eenmanszaak om naar een BV?

Er zijn drie manieren om een eenmanszaak om te zetten naar een BV, namelijk:

 • Activa-passiva;
 • Ruisende inbreng;
 • Geruisloze inbreng.

Optie 1: activa-passiva

De snelste en goedkoopste methode om een eenmanszaak (of VoF) om te zetten naar een BV is over het algemeen via een activa-passiva transactie. Feitelijk verkoop je in deze transactie alle bedrijfsmiddelen van je eenmanszaak aan je nieuwe BV.

De risico’s verplaatsen dus naar de BV, de bestaande eenmanszaak wordt per slot van rekening gestaakt door de omzetting naar de BV. Maar wees gewaarschuwd! Zijn er nog stille reserves aanwezig? Zoals bijvoorbeeld goodwill of een meerwaarde in een bedrijfspand? Dan betaal je inkomstenbelasting over de stille- en fiscale reserves.

Zijn deze stille reserves niet aanwezig? Dan kun je de eenmanszaak inbrengen door middel van de activa-passiva inbreng.

Stappenplan activa-passiva

Globaal gezien zijn dit de stappen die men neemt bij een activa-passiva inbreng:

 1. Richt een BV op bij bijvoorbeeld OnlineFlexBV
 2. De BV wordt gestart en wordt ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel
 3. Vervolgens stelt je accountant of boekhouder een stakingsbalans op voor je eenmanszaak
 4. De passiva en activa van de gestaakte eenmanszaak dien je over te dragen aan de BV middels een overeenkomst ter overname van de activa en passiva.
 5. De eenmanszaak dien je uit te schrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel
 6. De stakingswinstvrijstelling wordt geclaimd in de laatste aangifte van inkomstenbelasting

Lees alles over de BV nog eens na in het e-book: 10 Onmisbare Tips

Download hier
plus

Optie 2: ruisende inbreng

Bij een ruisende inbreng reken je – net zoals bij een activa-passiva inbreng – af over de stille reserves. Het grote verschil is dat dit met terugwerkende kracht gerealiseerd kan worden. Al zit je wel aan een termijn vast, namelijk 31 maart. Voor 31 maart van het lopende jaar moet je je eenmanszaak ruisend inbrengen in de BV, om in aanmerking te komen van de terugwerkende kracht tot 1 januari van hetzelfde jaar.

Daarnaast kost een ruisende inbreng meer geld dan een activa-passiva transactie. De bijkomende kosten zijn als volgt:

 1. Kosten voor de notaris die de notariële akte opstelt
 2. Kosten voor de accountant. De accountant stelt de inbrengbalans en toelichting voor waarderingsgrondslagen op voor de eenmanszaak of VoF.

Je rekent feitelijk af met de Belastingdienst over alle meerwaarde in de eenmanszaak of VoF, maar je betaalt echter wel een hoger afschrijvingspotentieel. Je bent dus in de mogelijkheid om na een ruisende omzetting van de eenmanszaak afschrijven op de bijvoorbeeld opnieuw gewaardeerde goodwill en bedrijfspanden. Je kunt de afrekening over de meerwaarde en fiscale reserves met de Belastingdienst voorkomen de deze belaste stakingswinst om te zetten in een stakingslijfrente.

Stappenplan ruisende inbreng

De volgende stappen dienen worden te ondernomen bij een ruisende inbreng:

 1. Richt de BV op bij bijvoorbeeld OnlineFlexBV
 2. OnlineFlexBV of boekhouder stelt de inbengbeschrijving op
 3. Middels de notariële inbrengakte worden de activa en passiva ingebracht in de nieuwe BV
 4. De eenmanszaak dien je uit te schrijven bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel en de BV dien je juist in te schrijven.
 5. De stakingswinst vrijstelling en omzetting in lijfrente wordt opgenomen in de laatste aangifte Inkomstenbelasting.

Optie 3: geruisloze inbreng

De laatste optie om je eenmanszaak om te zetten naar een BV is de geruisloze inbreng. Een geruisloze inbreng houdt een echte overgang in van alles wat de eenmanszaak op de balans heeft staan in de BV. En dit zonder af te rekenen over de meerwaarde of fiscale reserves.

Veel ondernemers die al lang een eenmanszaak hebben kiezen vaak voor de optie geruisloze inbreng. Deze ondernemers hebben doorgaans een substantiële meerwaarde en fiscale reserves in hun bedrijf. Kies je voor een geruisloze inbreng? Dan zit de verschuldigde inkomstenbelasting verscholen in de meerwaarde van het bedrijf en alle aanwezige fiscale reserves doorgeschoven naar de besloten vennootschap. Feitelijk ga je door met de balans van de eenmanszaak zoals die er per 1 januari uitziet.

Wil je gebruik maken van een geruisloze inbreng met terugwerkende kracht tot 1 januari? Dan moet je voor 1 oktober van het lopende een verzoek hebben ingediend bij de Belastingdienst. De notariële inbreng en oprichting van de BV dien je uiterlijk 15 maanden na 1 januari van het jaar van de omzetting af te ronden.

Stappenplan geruisloze inbreng

Het stappenplan voor geruisloze inbreng is als volgt:

 1. Ook hier is de eerste stap om een BV op te richten, bijvoorbeeld bij OnlineFlexBV.
 2. Je accountant (of OnlineFlex) stelt de inbrengbeschrijving op.
 3. Middels een notariële inbrengakte worden de activa en passiva ingebracht in de nieuwe BV.
 4. De BV schrijf je in en de eenmanszaak schrijf je uit bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
 5. Je boekhouder (of OnlineFlex) dient een verzoek voor de geruisloze inbreng in te dienen bij de Belastingdienst.
 6. Voor uitgebreide informatie over de wijze van inbreng eenmanszaak in BV kun je hier terecht.

Zijn er nog bijkomende kosten wanneer de eenmanszaak wordt omgezet naar een BV?

De kosten voor een eenmanszaak liggen lager dan voor een BV. Dit komt omdat de oprichtingskosten voor een eenmanszaak nagenoeg gratis zijn en er geen notaris nodig is. Ook heeft de BV in tegenstelling tot een eenmanszaak geen uitgebreide administratieplicht. Hierdoor valt een BV duurder uit dan een eenmanszaak. Klik hier voor uitgebreide informatie over bijkomende kosten als je jouw eenmanszaak omzet naar een BV. Het is van belang om van te voren duidelijk in kaart te hebben gebracht wat er financieel gezien verandert wanneer je jouw eenmanszaak omzet naar een BV.

Eenmanszaak naar BV – waar moet je op letten?

Voorkom onaangename verrassingen en wees goed voorbereid op de omzetting. Zo verandert de boekhouding en er komen een aantal aangiftes bij. Benieuwd naar de andere aandachtspunten? Ontdek hier alle aandachtspunten na de omzetting van je eenmanszaak naar een BV.

Eenmanszaak omzetten naar BV

Via Online Flex BV oprichten kan je snel, eenvoudig en 100% juridisch correct, je eenmanszaak omzetten naar een BV. Dit kan al vanaf €295,-. Middels ons unieke software systeem hoef je maar drie stappen online door te lopen en kunnen wij voor jou aan de slag, je bent in 10 minuten klaar.

Nu meteen beginnen met het oprichten van je BV?

Lees ook:

 • Wat moet ik weten over het DGA-loon als ik een BV ga oprichten?
 • Stappenplan voor het oprichten van een BV
 • Wat zijn de voordelen van een BV?
 • Kom je er niet helemaal uit?

  Onze juridische experts staan voor je klaar!
  Start een chat of bel ons op 020 30 80 862
  • Onze klantenservice is bereikbaar:
  • Werkdagen van 09:00 - 19:00 (vrij. tot 17:00)
  • Of chat in weekend 12:00 - 17:00
  Via de chat reageren we binnen 5 minuten!
  Team Support