Eenmanszaak of BV? – de verschillen

Als je twijfelt tussen een eenmanszaak of BV is het goed om te weten wat er voor je zou veranderen. Op deze pagina een overzicht van alle punten die relevant zijn voor de keuze voor een eenmanszaak of BV. Ook gaan we dieper in op de belangrijkste voor- en nadelen die van belang zijn voor de keuze: eenmanszaak of BV.

EenmanszaakBV
OprichtingNeeJa, d.m.v. notariële akte
Inschrijving KvKJaJa
Verplicht kapitaalGeenEUR 0,01 minimum startkapitaal
AansprakelijkheidZakelijk en privé voor 100%Alleen de BV
BelastingenInkomstenbelasting over de winst.Vennootschapsbelasting over de winst. Inkomstenbelasting over salaris en dividend
WerknemersverzekeringenNeeNee, tenzij de directeur-grootaandeelhouder (DGA) zijn eigen ontslag niet kan voorkomen

Persoonlijke aansprakelijkheid vs bestuurdersaansprakelijkheid

Eén van de grootste voordelen van de BV ten opzichte van de eenmanszaak is het verschil in aansprakelijkheid voor de eigenaar/bestuurder van een onderneming. De eigenaar van een eenmanszaak is voor 100% privé aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Elke schuldeiser kan zich direct verhalen op het privé vermogen. De eenmanszaak heeft namelijk geen rechtspersoonlijkheid, wat wil zeggen dat zij niet zelfstandig rechten en verplichtingen kan hebben. Daardoor kunnen schuldeisers van de eenmanszaak hun claim op jou verhalen.

Bij een BV is dit anders. De BV is een rechtspersoon en heeft daarom wel eigen rechten en verplichtingen. Hierdoor kan een BV ook eigen vermogen bezitten. Als bestuurder of directeur-grootaandeelhouder (DGA) vertegenwoordig je deze BV, maar wordt je niet persoonlijk gebonden. Schuldeisers kunnen zich verhalen op het vermogen van BV, niet op je privé vermogen. Dit is slechts het geval als je als bestuurder onbehoorlijk bestuur hebt gepleegd. Lees hier meer over bestuurdersaansprakelijkheid.

Belastingen

Een eigenaar van een eenmanszaak is eigenlijk niets anders dan een persoon met een BTW nummer. De eenmanszaak betaalt immers geen belasting, dat doet de eigenaar van de eenmanszaak. De inkomsten van de eenmanszaak zijn belast in Box 1. Bij het berekenen van het belastbare inkomen van de eenmanszaak, kan de ondernemer gebruik maken van een aantal gunstige fiscale aftrek faciliteiten zoals: – Aftrek voor de oudedagsvoorziening; – Zelfstandigenaftrek; – Meewerkaftrek; – Stakingsaftrek; – MKB-winstvrijstelling (winstvrijstelling van 14%).

Een BV betaalt vennootschapsbelasting over de winst. Het vennootschapsbelastingtarief bedraagt 20% over de eerste €200.000 van de winst en daarboven 25%. Na de heffing van vennootschapsbelasting, kan de BV een deel van de winst uitkeren aan de aandeelhouder. Over deze winstuitkering is de aandeelhouder 25% inkomstenbelasting verschuldigd (box 2, inkomen uit aanmerkelijk belang). Voordat er dividend uitgekeerd mag worden moet er eerst een markconform salaris aan de directeur van de BV worden uitgekeerd (DGA-salaris). Anders zou iedereen de winst als dividend uitkeren in plaats van als salaris. Over dividend betaal je namelijk minder belasting.

Gebruikelijk loon / DGA salaris

Daarnaast is de BV ‘verplicht’ om een salaris uit te keren aan de directeur (DGA salaris). De hoogte van dit salaris is bij fictie gesteld op €45.000. Maar het woord zegt het al, dit is een fictief bedrag. Het salaris voor de directeur kan lager of hoger zijn. Als de activiteiten net zijn gestart zijn volstaat een lager of géén salaris voor de directeur. De onderneming genereerd immers nog niet voldoende geld (vrije cashflow) om het DGA salaris te kunnen voldoen. Lees hier hoe je dit DGA salaris verlaagd. Over het DGA salaris zijn loonbelasting en premie volksverzekeringen verschuldigd. Een DGA is niet verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen, tenzij hij zijn eigen ontslag niet kan voorkomen. Hiervan is doorgaans slechts sprake indien er geen meerderheid van de aandelen in het bezit is bij de DGA.

Aantrekken van investeerder

Een ander voordeel van een BV is dat deze structuur het makkelijker maakt om investeerders aan te trekken. Dit kan gunstig zijn als je bepaalde aankopen wilt doen, maar hier nog niet het vereiste kapitaal voor hebt.

Investeerders zullen niet staan te springen om geld te stoppen in een eenmanszaak. Een ondernemer zal namelijk niet in willen staan voor de schulden van de onderneming. Het is logisch dat een investeerder niet meer schuld wilt dragen dan de hoogte van zijn inbreng. Een BV is een zogenoemde kapitaalvennootschap. Dit betekent dat een BV aandelen moet uitgeven die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Door het uitgeven van deze aandelen kan een BV kapitaal aantrekken van nieuwe investeerders. De personen die de aandelen verwerven, de aandeelhouders, zijn niet gehouden tot het bijdragen in de schulden tot meer dan hun inbreng. Dit maakt het dus voor investeerders aantrekkelijk om te investeren in een BV.

Uitstraling op het bedrijf

Een eenmanszaak oprichten is eenvoudig. Je schrijft je in bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel en je bent in principe klaar om te starten. Een eenmanszaak publiceert geen cijfers die inzichtelijk zijn voor andere. Een BV wel. Een BV is verplicht een jaarrekening bij de Kvk te deponeren. Op deze manier hebben schuldeisers en andere belanghebbenden een goed overzicht van wat zich in de BV afspeelt. Meestal wordt er geen volledige jaarrekening, maar een samenvatting daarvan gedeponeerd. Hieruit moet wel blijken hoe de onderneming er voor staat in financiële zin en of de BV in staat is aan zijn verplichtingen te voldoen. Dit geeft de onderneming een iets professionelere uitstraling.

Kosten BV

De opstartkosten voor een BV zijn hoger dan die van een eenmanszaak. Dit komt omdat een notaris een BV moet oprichten en inschrijven en een aandeelhoudersregister moet maken. De kosten voor de administratie zijn redelijk vergelijkbaar. Beide ondernemingen moeten namelijk een administratie bijhouden. Een BV moet wel een aangifte vennootschapsbelasting en een jaarrekening indienen. Die extra kosten komen erbij. In het onderstaande (vereenvoudigde) voorbeeld behaalt een onderneming een winst van €175.000 per jaar (zonder rekening te houden met latente toekomstige belastingen).

Kom je er niet helemaal uit?

Onze juridische experts staan voor je klaar!
Start een chat of bel ons op 020 30 80 862
  • Onze klantenservice is bereikbaar:
  • Werkdagen van 09:00 - 19:00 (vrij. tot 17:00)
  • Of chat in weekend 12:00 - 17:00
Via de chat reageren we binnen 5 minuten!
Team Support