Eenmanszaak of BV

Het kiezen tussen een eenmanszaak of BV is en blijft een lastige keuze voor ondernemers. Grotendeels bepaalt deze keuze de toekomst van jouw onderneming, jouw persoonlijke aansprakelijkheid en de risico’s voor het aantrekken van investeerders. Wij krijgen vaak de vraag van ondernemers of zij moeten overstappen van een eenmanszaak naar een BV. En als zij moeten overstappen, op welk moment?

Ten eerste is het belangrijk om te weten welke rechtsvorm het best past bij jouw ondernemingsactiviteiten. Ben je er nog niet helemaal uit welke rechtsvorm je moet kiezen? Wij hebben een rechtsvorm keuzetest ontwikkelt, je doorloopt een aantal vragen in onze module en op basis van je antwoorden genereren we direct een advies op maat. Als je tussen een eenmanszaak of BV twijfelt is het goed om te weten wat nu relevante punten zijn in de keuze voor een BV of eenmanszaak. Op deze pagina lees je het proces van boven naar beneden.

Verschil eenmanszaak of BV

Als eerste punt ter informatie is het goed om aan te duiden welke verschillen er zijn tussen de eenmanszaak en de BV. Elk verschil heeft zijn voor- of nadeel, het is maar net vanuit welke rechtsvorm je het bekijkt. Aansprakelijkheid, belastingen, salarissen, het aantrekken van investeerders en de uitstraling van je bedrijf zijn punten die verschillen tussen beide rechtsvormen. Op deze pagina vind je een compleet overzicht van de verschillen, voordelen en nadelen.

BV of eenmanszaak omslagpunt

Er wordt vaak gesproken over een bepaald omslagpunt waarbij het verstandiger is te opereren vanuit de BV dan vanuit de eenmanszaak. Dit is echter niet zomaar te zeggen. Het fiscale omslagpunt is het punt waarbij de gemiddelde belastingdruk van jouw inkomsten lager is bij de ene rechtsvorm dan bij de andere. Vaak wordt het fiscale omslagpunt als ankerpunt genomen om over te stappen naar een BV. De regels zijn als volgt: • In de eenmanszaak zijn alle inkomsten belast in box 1 volgens het schijventarief, hier heb je gunstige aftrekposten maar hiervoor gelden wel weer belangrijke criteria. • In de BV kan je je inkomsten verdelen in loonbelasting en een gedeelte dividendbelasting. Het dividend gedeelte is maximaal +-42% belast, het loongedeelte maximaal 52%. Het loont dus om zoveel mogelijk via de dividendroute uit te keren, maar hoeveel je hier mag uitkeren is afhankelijk van de regels omtrent het dga-salaris. Het omslagpunt is uiteindelijk bij iedere onderneming anders, het ligt vooral aan de fiscale positie van de onderneming.

Bijkomende kosten bij omzetten eenmanszaak

Het verschil in kosten tussen de eenmanszaak en de BV zit hem in de eenmalige oprichtingskosten en de jaarlijkse administratie. De administratie van een BV is duurder, dit komt door de verplichte jaarrekening en de deponeringsstukken, die verplichting heeft de eenmanszaak niet. Het is goed om te weten wat er precies financieel verandert als je de stap maakt van een eenmanszaak naar een BV.

Wijze van omzetten eenmanszaak

Er zijn drie methodes om je eenmanszaak om te zetten in een BV, elke route heeft zijn voor- en nadelen. De drie methodes zijn: de activa-passiva methode (eenvoudig en goedkoop), de ruisende inbreng (eenmanszaak met veel meerwaarde) en de geruisloze inbreng (onderneming binnen 3 jaar verkopen). Het is belangrijk om te weten welke methode het best is voor jouw onderneming, een juiste omzetting kan je veel geld besparen.

Eenmanszaak omzetten naar BV

Als je er eenmaal uit bent dat een omzetting naar BV de juiste keuze is voor jouw onderneming, ben je bij ons aan het juiste adres. Voor een prijs van €300,- kunnen wij al een omzetting voor jou realiseren. Door het gebruik van ons unieke software systeem hoef je alleen maar drie stappen online te doorlopen en kunnen wij voor jou aan de slag, je bent in 10 minuten klaar.

eenmanszaak, Eenmanszaak of BV

Aandachtspunten na omzetting

Als de eenmanszaak is omgezet en je een BV hebt veranderen er een aantal punten, voorkom onaangename verrassingen en wees goed voorbereid. Er veranderen namelijk enkele punten in de boekhouding en er komen aangiftes bij (aangifte loonbelasting en aangifte vennootschapsbelasting). Als je je eenmanszaak hebt omgezet via een ruisende omzetting, hou dan rekening met de stakingswinst. Als je de activiteiten van jouw eenmanszaak of VOF hebt ingebracht in een BV, moet je een jaar na oprichting in de aangifte inkomstenbelasting opgave doen van de gestaakte eenmanszaak of VOF. Over eventuele stakingswinst moet je namelijk inkomstenbelasting betalen. Daarnaast behandelen we in ons blog ook tips over hoe je het best van start kan gaan met je nieuwe BV structuur. Hierin staan handige feitjes en weetjes welke voordelen je hebt als je een BV bezit.

Kom je er niet helemaal uit?

Onze juridische experts staan voor je klaar!
Start een chat of bel ons op 020 30 80 862
  • Onze klantenservice is bereikbaar:
  • Werkdagen van 09:00 - 19:00 (vrij. tot 17:00)
  • Of chat in weekend 12:00 - 17:00
Via de chat reageren we binnen 5 minuten!
Team Support