Bijkomende kosten als je jouw eenmanszaak omzet naar een BV

Het kan onoverzichtelijk worden hoeveel je nou precies kwijt bent voor het omzetten van je eenmanszaak naar een BV. Je hebt de oprichtingskosten, de inbreng, de verplichte administratie, de KvK-registratie en de notariële kosten. Wij hebben de verschillen in kosten tussen de BV en de eenmanszaak voor jou op een rij gezet.

De oprichtingskosten

Een Nederlandse BV oprichten kan alleen bij een notaris. Er moeten namelijk statuten worden gemaakt en deze moeten in een notariële akte worden opgenomen. Notarissen hanteren vrije tarieven die variëren tussen de €500 en €1.000. Iets goedkoper zijn de ‘online oprichtingen’ die meestal tussen de €300 en €600 kosten. Uiteraard komen hier additionele kosten bij voor extra diensten, je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.

De KvK-registratie

De registratie van de Kamer van Koophandel is een eenmalige kostenpost voor iedere startende BV. Vroeger was deze bijdrage jaarlijks, tegenwoordig betaal je deze eenmalig. De registratiekosten bedragen €50 (2015). Overigens verschilt dit niet van de eenmanszaak of de vennootschap onder firma (VOF), ook daar is de verplichte KvK bijdrage €50.

De administratie

Een onderneming is verplicht een correcte administratie te voeren, zowel de eenmanszaak als een BV moet jaarlijks een aantal verplichte aangiftes indienen. -De eenmanszaak moet een aangifte inkomstenbelasting en BTW aangiften doen. -De BV moet een aangifte vennootschapsbelasting en ook de aangifte BTW doen. Daarnaast moet de BV ook verplicht een jaarrekening deponeren. Het opstellen van een jaarrekening en een aangifte vennootschapsbelasting is in de regel niet eenvoudig. Dit wordt dan ook bijna altijd aan een professional (administratie- accountantskantoor) overgelaten.

Een ZZP-er met een aantal verkoopfacturen per maand doet vaak zelf zijn BTW aangifte en houdt z’n administratie bij in een Excel sheet. Vaak hebben ze een ‘mannetje’ dat ze jaarlijks helpt bij de aangifte Inkomstenbelasting voor de onderneming. In dit voorbeeld is er een redelijk groot verschil tussen de administratiekosten van een BV en eenmanszaak. Bij intensievere administraties (zoals bijvoorbeeld bij een winkel) is er een minder groot verschil in kosten voor de administratie. Deze wordt vaak al verzorgd door een boekhouder.

Conclusie

Het verschil tussen de kosten de eenmanszaak en de BV zit hem in de eenmalige oprichtingskosten en de jaarlijkse boekhoudkosten. De boekhoudkosten van een BV zijn duurder, dit komt door de verplichte jaarrekening en de deponeringsstukken, die verplichting heeft de eenmanszaak niet.

Prijs range per itemEenmanszaakBVHolding + werkmaatschappij
Boekhoudkosten€200 – €1200€600 – €1800€1600 – €2500
Oprichtingskosten€0€320€565
KvK€50€50€100
Meer weten over eenmanszaak of BV?

Kom je er niet helemaal uit?

Onze juridische experts staan voor je klaar!
Start een chat of bel ons op 020 30 80 862
  • Onze klantenservice is bereikbaar:
  • Werkdagen van 09:00 - 19:00 (vrij. tot 17:00)
  • Of chat in weekend 12:00 - 17:00
Via de chat reageren we binnen 5 minuten!
Team Support