Bijkomende aangiftes na omzetting

Als ondernemer met een eenmanszaak ben je gewend om je BTW aangifte en de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting in te dienen. Als BV moet je 2 extra aangiftes indienen ten opzichte van een eenmanszaak.

Een overzicht van de verschillen vind je hieronder.

Aangifte Loonbelasting

Bij een eenmanszaak worden alle inkomsten direct aan de ondernemer in privé toegerekend. Al het geld dat je aan privézaken hebt uitgegeven worden gezien als onttrekkingen waar je jaarlijks inkomstenbelasting over betaald. Dit is anders bij een BV.

Bij een BV is de directeur groot aandeelhouder (DGA) in dienst bij zijn eigen BV. De BV is dus de werkgever van de DGA. Er moet tussen de DGA en de BV een arbeidscontract worden opgesteld en maandelijks een aangifte loonbelasting worden ingediend. De BV is inhoudingsplichtig voor de loonbelastingen die de DGA en eventuele werknemers moeten betalen. Na het inhouden is de BV ook verantwoordelijk voor het afdragen van de belasting aan de Belastingdienst.

Het minimum DGA salaris van € 45.000 kun je op verzoek verlagen. Dat kun je eenvoudig en snel regelen met een standaard overeenkomst. Deze zit standaard in het aandeelhouderspakket dat je kunt bestellen in de beveiligde gebruikersomgeving.

Aangifte Vennootschapsbelasting

De ‘Aangifte Vennootschapsbelasting’ is de meest uitgebreide aangifte die de BV moet doen. In deze aangifte wordt de opgaaf van de kosten en opbrengsten van de BV gedaan. Eventuele winsten zijn tot een bedrag van € 200.000 belast met 20% – en daarboven met 25% vennootschapsbelasting. Verliezen kun je verrekenen met winsten uit het vorige jaar en de volgende 9 jaar. De jaarrekening is de basis van de aangifte vennootschapsbelasting.

In tegenstelling tot de jaarlijkse belastingaangifte die je als eenmanszaak doet, is deze aangifte een stuk tijdrovender, ingewikkelder en risicovoller om zelf te doen. Daarom huurt zo’n 98% hiervoor een professional in. Een goede accountant hoeft ook niet duur te zijn. Wij bieden dit via ons netwerk van geselecteerde accountants, al aan vanaf minder dan honderd euro per maand. Weten hoe dit werkt? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij vertellen je waarop je moet letten.

Overzicht administratieve verplichtingen

Welke administratieEenmanszaakBV
Bijhouding boekhouding✓✓
JaarrekeningNiet verplicht✓
Inkomstenbelastingx✓
Venootschapsbelastingx✓
Omzetbelasting✓✓
LoonbelastingAlleen voor werknemers✓
Meer weten over eenmanszaak of BV?

Kom je er niet helemaal uit?

Onze juridische experts staan voor je klaar!
Start een chat of bel ons op 020 30 80 862
  • Onze klantenservice is bereikbaar:
  • Werkdagen van 09:00 - 19:00 (vrij. tot 17:00)
  • Of chat in weekend 12:00 - 17:00
Via de chat reageren we binnen 5 minuten!
Team Support