De holding

 1. Wat is een holding
 2. Wat is een holdingstructuur?
 3. Wanneer neem ik een holding
 4. De voordelen van een holding
 5. Holding toevoegen na oprichting BV
 6. Hoe kan ik een holding oprichten?
 7. Hoe kan ik mijn holding opheffen
 8. (tip) Hypotheek uit je holding

3 voordelen van een holding

85% van de ondernemers die een BV opricht, richt vroeg of laat ook een holding op. Ondernemers doen dat niet voor niets. Er zitten immers vele voordelen en kansen aan een holding.

Ben je als ondernemer iemand die houdt van:

 • Kansen grijpen?
 • Risico’s spreiden?
 • Slim kosten verrekenen?
 • Zo weinig mogelijk belasting betalen?
 • Geld verdienen met de verkoop van jouw bedrijf?

Profiteer dan van de voordelen van een holdingstructuur. Hieronder een korte uitleg van 3 vrij eenvoudig te benutten voordelen.

Start direct Lees meer over kosten holding oprichten

Voordeel 1: Spreid jouw win-kansen

Ondernemen is kansen pakken, maar ook risico’s lopen. Een goede ondernemers is bekwaam in het afdekken van deze risico’s. Dat kan met een holdingstructuur met meerdere BV’s. Waardevolle activa, denk aan merknamen, patenten en eventuele reserves kan je onderbrengen in de ene BV of holding. De meer risicovolle activiteiten worden ondergebracht in een andere BV.

Zo voorkom je dat de risicovolle activiteiten tot een mogelijk geheel faillissement van jouw onderneming leiden. Daarnaast kan je jouw pensioen in eigen beheer onderbrengen in jouw persoonlijke holding. Hiermee voorkom je dat schuldeisers van de werkmaatschappij verhaal halen op jouw oudedagsvoorziening.

Voordeel 2: Minder kosten

Ondernemen is meegaan met je tijd. Veel ondernemers starten daarom van tijd tot tijd nieuwe activiteiten op. Vaak ga je daarin eerst investeren en mogelijk pas (jaren) later winst maken. Deze kosten kan je (onder bepaalde voorwaarden) verrekenen met de winst(en) van je andere BV(‘s). Om dit voordeel te kunnen behalen moet je een holding en een BV (als werkmaatschappij) oprichten. Hiernaast moet je zorgen dat de holding tenministe 95% van de aandelen in de werkmaatschappij bezit. Alleen op deze manier is sprake van een “fiscale eenheid”. Dit is nodig om de kosten tussen beiden te kunnen verrekenen en uiteindelijk te besparen op de belastingaangifte.

Voordeel 3: Minder belasting en meer vrijheid bij de verkoop van jouw bedrijf

Ondernemen is (voor veel mensen) geld verdienen aan de verkoop van het bedrijf. Ook hiervoor biedt een holdingstructuur voordelen. Hieronder het verschil uitgelegd.

Stel :
– Je hebt een BV (werkmaatschappij) zonder Holding.
– Je verkoopt deze BV.
Dan komt de winst uit verkoop van jouw bedrijf bij het inkomen en betaal je waarschijnlijk 25% inkomstenbelasting over de winst. Gevolg: je bent direct een vrij fors deel van de opbrengst van jouw onderneming kwijt.

Stel:
– Je hebt een holding.
– Deze holding is eigenaar van de aandelen van de werkmaatschappij BV.
Dan komt de verkoopopbrengst van jouw aandelen in jouw holding. Een holding betaalt hierover geen belasting. Een holding is namelijk in de meeste gevallen vrijgesteld van belasting over de gerealiseerde winst bij de verkoop van de aandelen in de werkmaatschappij. Gevolg: je kan verder ondernemen met het geld in jouw holding of het bedrag fiscaal gunstig inzetten voor jouw oudedagsvoorziening.

Start directLees meer over kosten holding oprichten

 

Wanneer neem ik een holding?
Een holding toevoegen na BV oprichting