Wat is een BV (i.o) in oprichting?

De BV in oprichting (i.o.) werd voornamelijk gebruikt voor het tijdperk van de Flex-BV. Hoewel een BV tegenwoordig vanaf €0,01 kan worden opgericht, was er vroeger een aandelenkapitaal van minimaal €18.000,- benodigd. Om toch alvast met de onderneming te kunnen beginnen, kon een BV de ‘in oprichting’-status verkrijgen.

Hoewel de financiering van een BV voor de Wet flexibilisering BV-recht enige tijd kon duren, is het tegenwoordig minder noodzakelijk om gebruik te maken van een BV i.o. Toch kan het in sommige gevallen nog wel aantrekkelijk zijn om deze tijdelijk status te gebruiken. In het hiernavolgende zullen de voor- en nadelen van de BV in oprichting worden uiteengezet.

Verkrijgen BV (i.o) in oprichting status

Om de i.o.-status te verkrijgen, dient de notaris bij wie je de BV uiteindelijk daadwerkelijk gaat oprichten te verklaren dat hij/zij oprichtingswerkzaamheden verricht voor de BV. Naast deze schriftelijke verklaring dient de KvK ook een conceptakte te ontvangen. Als deze twee documenten in orde zijn, zal de KvK de BV als i.o. inschrijven. Vanaf dat moment kun je dus namens de BV i.o. rechtshandelingen verrichten.

Lees alles over de BV nog eens na in het e-book: 10 Onmisbare Tips

Download hier
plus

Voordelen BV (i.o) in oprichting

Met de i.o.-status is het mogelijk om reeds rechtshandelingen te verrichten alvorens de BV daadwerkelijk is opgericht. Dit kan van belang zijn om snel een kantoorpand op naam van de BV i.o. te registreren of om bepaalde investeringen aan te gaan op naam van de BV i.o.

Nadelen BV (i.o) in oprichting

De bestuurders van de BV i.o. zijn hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele schulden en aansprakelijkheden die voortvloeien uit de rechtshandelingen van de BV i.o. Deze aansprakelijkheid wordt opgeheven door bekrachtiging van de rechtshandelingen van de BV.

Deze aansprakelijkheid kan als ongewenst worden ervaren. Het is dus van belang om goed na te gaan of de aparte i.o.-status relevant is in jouw situatie. Een BV is immers binnen enkele dagen (of 48 uur) opgericht zonder dat er een hoofdelijke aansprakelijkheid op de bestuurders rust.

Vragen over een BV in oprichting?

Een BV oprichten is voor vele ondernemers geen dagelijkse kost. Voor ons wel. We helpen je daarom graag met al je vragen omtrent een BV in oprichting. Eén belletje is genoeg om je te laten adviseren door onze ervaren fiscalisten. Je kunt ook je vraag via de chat zetten of een e-mail sturen. Neem contact op.

Nu meteen beginnen met het oprichten van je BV?

Lees meer: