Volgens onderzoek van ING is het notariaat de laatste jaren aanzienlijk gekrompen. De KNB verwacht dat nieuwe verdienmodellen de basis zullen zijn voor toekomstige groei van het notariaat. Zo is de sterke toename van online notariële diensten via onlineflexbvoprichten.nl het bewijs dat cliënten klaar zijn voor de afname van online notariële services.

Aanzienlijke krimp van het notariaat

Het notariaat is volgens het economisch bureau van ING in de afgelopen vier jaar aanzienlijk gekrompen door dalende aantallen aktes, zo meldt Novocatie.nl. ‘Werkten er in 2009 nog gemiddeld 16 personen op een notariskantoor, per mei 2013 is dat aantal met een derde gedaald naar gemiddeld 11,3 medewerkers, meldt het onderzoeksbureau van ING. Had het Nederlandse notariaat begin 2009 nog 9.564 mensen in dienst, dit aantal is in mei 2013 met ruim een derde gedaald tot iets meer dan 6.000. Het aantal kandidaat-notarissen daalde in ruim vier jaar met twintig procent, het aantal notarissen met zeven procent. Bovendien wordt in de onroerend goed praktijk momenteel nog maar de helft van het aantal koop- en hypotheekakten in 2007 gepasseerd. Intussen daalt ook het aantal akten in de familiepraktijk – testamenten, huwelijks voorwaarden, etc. –, alleen al de eerste maanden van dit jaar met vijf procent af ten opzichte van vorig jaar. Ook de druk op notaristarieven neemt steeds verder toe. ‘Sinds eind 2011 zijn ook de prijzen in de familiepraktijk met twee procent gedaald, terwijl de inflatie vorig jaar uitkwam op 2,5 procent. Die ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat notariskantoren de afgelopen jaren aantoonbaar hebben gesneden in de personeelskosten. Tussen 2007 en 2010 daalden de personeelskosten als percentage van de totale kosten van 67% naar 57%. Het aantal notariskantoren in Nederland is intussen nagenoeg gelijk gebleven, wat mede de daling van het aantal medewerkers per kantoor verklaart.’

Online verdienmodel

Van Oostrom, woordvoerder van het KNB-bestuur, is volgens Novocatie van mening dat de krimp van het notariaat door nieuwe verdienmodellen kan worden verholpen. De aanzienlijke hoeveelheid oprichtingen van vennootschappen via onlineflexbvoprichten.nl, de online notaris, bewijst dat de cliënt klaar is voor online notariële diensten. Volgens onlineflexbvoprichten.nl is dit nog maar het begin van de online ontwikkelingen binnen het notariaat, aangezien online dienstverlening efficiënter is, meer gemak oplevert voor de cliënt en de transparantie van prijsvorming en processen ten goede komt.

Meer informatie nodig over onze online notariele diensten vind je op www.onlineflexbvoprichten.nl