Prinsjesdag 2014 – 1 risico en 3 onverwachte bespaartips

Risico : Personeelsleningen? Inventariseer wat je te wachten staat

Heb je als werkgever renteloos een lening aan jouw werknemers verstrekt voor de aankoop of verbetering van een eigen woning van jouw werknemers?

Dan mag het rentevoordeel nu onder voorwaarden op nihil worden gewaardeerd. Er is nu voorgesteld deze regeling te laten vervallen, waarschijnlijk per 1 januari 2015.

 

Wat moet je doen? Inventariseer uitstaande personeelsleningen voor eigen woningen.

 

Bespaartip 1 : Ga je verbouwen? Let op de datum van de facturen

De btw verlaging geldt alleen voor reeds bestaande woningen. Dit houdt in dat de woning niet ouder dan 2 jaar mag zijn. Je betaalt slechts 6% over de kosten van de verbouwing. Als je verbouwing niet voor 1 juli 2015 afgerond is betaal je het standaardtarief (21%).

 

Wat moet je doen? Controleer op welke datum je verbouwing wordt afgerond. Alleen wanneer je verbouwing voor 1 juli 2015 klaar is kan je minder btw betalen.

 

Bespaartip 2 : Innovatief bezig? Controleer je Speur & Ontwikkel subsidie

Maak je voor jezelf of voor een van jouw werknemers gebruik van de afdrachtsvermindering in de loonbelasting voor S&O dan krijg je per 1 januari 2015 mogelijk te maken met afschaffing van deze regeling. Voortaan geldt deze regeling alleen nog maar voor ondernemers in de zin van de wet IB. Daar val je als aandeelhouder van een BV dus niet onder!

 

Wat moet je doen? Je moet beoordelen of je (personeel) (nog) in aanmerking komt voor de regeling.

 

Bespaartip 3 : Innovatief bezig? Profiteer van subsidies en belastingvoordeel

Maak je winst met innovatieve producten of diensten? Dan ligt er voor jou waarschijnlijk een flinke bespaarkans. Want je investeert waarschijnlijk stevig in Research en Development.  Deze R&D kosten kan je voor 60% als extra aftrekpost opvoeren in jouw aangifte Vennootschapsbelasting.

Geef je meer dan 100.000 euro uit aan innovatie? Dan kunnen de belastingvoordelen oplopen tot vele tienduizenden euro’s.

 

Meer weten over deze of andere bespaarkansen? Vraag de quickscan aan

 

Heb je nog vragen of wil je meer tips?

Neem contact met ons op

 

Meer weten over dit onderwerp? Lees ook: