Veel ondernemers richten een BV op aan het einde van het jaar. Het beëindigen van een fiscaal jaar en de (onterechte) veronderstellingen dat je een BV het beste aan het begin of einde van het jaar kunt starten zijn hier schuldig aan. Maar is dit eigenlijk wel zo? Wat nu als het oprichten van een BV in de lente fiscaal vele malen interessanter blijkt te zijn?

Verlengd- of gebroken boekjaar

Wanneer je midden in het kalenderjaar begint met het ondernemen krijg je te maken met een gebroken boekjaar. Je boekjaar loopt dan namelijk vanaf het moment dat je begint met ondernemen tot aan het einde van het kalenderjaar.

Je hebt ook de mogelijkheid om bij de Belastingdienst een verlengd boekjaar aan te vragen. Kies je voor een verlengd boekjaar? Dan loopt je boekjaar vanaf het moment dat je begint met ondernemen tot 31 december van het daaropvolgende jaar. Feitelijk betekent dit dat wanneer je nu start met ondernemen je in veel gevallen pas in 2019 belasting betaalt over de winst. En dat is mooi meegenomen, toch?

Bespaar keiharde euro’s met een verlengd boekjaar

Je kunt maar liefst 3 keer profiteren van een verlengd boekjaar. Lees even verder, dan nemen we alle mogelijkheden met je door.

  1. Toon een optimistisch eerste boekjaar. Ondernemers die een nieuw bedrijf oprichten hebben vaak (veel) aanloopkosten. Daarnaast maken veel ondernemers in de eerste periode vaak geen winst of zelfs geen omzet. Voordat je de eerste nota naar een klant stuurt is het jaar alweer bijna voorbij. Wanneer je geen verlengd boekjaar hebt is dit niet heel gunstig en is de kans groot dat je eerste jaar verlieslatend is. Wanneer je voor een verlengd boekjaar kiest kun je de aanloopkosten compenseren en sluit je het eerste boekjaar optimistisch af. Dit is tevens erg interessant wanneer je een lening wilt aangaan of een investeerder wil binnenhalen.
  2. Belasting betaal je pas in 2019. Ga je bijvoorbeeld een BV oprichten in mei van dit jaar en ga je voor een verlengd boekjaar kiezen? Dan doe je pas aan het begin van 2019 aangifte. Dit betekent automatisch dat je de winstbelasting pas ergens in de eerste 6 maanden van 2019 betaalt. Hierdoor heb je de kans om veel geld te besparen en een buffer op te bouwen. Een stuk makkelijker dus dan geld lenen van je bank.
  3. Bespaar tijd, stress én duizenden euro’s. De administratie, aangiftes doen en het opstellen van de jaarrekening. Dit komt ieder jaar weer terug. Je kunt dit natuurlijk overlaten aan de boekhouder. Echter, een boekhouder is niet goedkoop. Je betaalt hem of haar al gauw honderden euro’s per jaar. Wanneer je start met een kort boekjaar betaal je deze kosten maar liefst twee keer: eerst voor je korte boekjaar en die kosten maak je uiteraard wederom voor je tweede boekjaar. Voeg daarom deze jaren samen in één verlengd boekjaar en je bespaart al snel tijd én duizenden euro’s.

Vragen over een verlengd boekjaar?

Een BV oprichten is voor vele ondernemers geen dagelijkse kost, laat staan verdiepen in een verlengd boekjaar. Voor ons wel. We helpen je daarom graag met al je vragen omtrent het verlengde boekjaar. Eén belletje is genoeg om je te laten adviseren door onze ervaren fiscalisten. Je kunt ook je vraag via de chat zetten of een e-mail sturen.