Waarom je nooit mag vergeten je aandelen vol te storten…

Waarom je nooit mag vergeten je aandelen vol te storten…

by Diederick Cardon, mei 12, 2017

Pas een BV opgericht? Vergeet dan niet om direct je aandelen vol te storten. Nog niet gedaan? Dan ben je niet de enige. Veel startende ondernemers storten niet direct hun aandelen vol. Echter, dit is niet zonder gevolgen…

 

Aandelen volstorten, wat is dat eigenlijk?

Als eigenaar van een BV heb je hoogstwaarschijnlijk geïnvesteerd in je eigen BV. Voor deze investering heb je aandelen gekregen. De omvang van het nominale kapitaal staat in de oprichtingsakte van de BV genoteerd. Als de aandelen niet compleet zijn volgestort, dan heeft de BV de mogelijkheid om het ontbrekende kapitaal opeisen van de aandeelhouders.

 

Wat gebeurt er als ik mijn aandelen niet volstort?

Stort je de aandelen niet vol? Dan kan dit grote gevolgen hebben. Hieronder hebben we de grootste nadelen opgesomd:

 • Nadeel 1: Je komt niet meer in aanmerking voor deelnemingsvrijstelling. Daarnaast moet de moederonderneming in het bezit zijn van minimaal 5% van de volgestorte aandelen.
 • Nadeel 2: Is je BV failliet verklaard? Dan is de kans groot dat de curator neigt naar bestuursaansprakelijkheid. Als je niet eens de moeite hebt genomen om je aandelen niet vol te storten, dan kan de curator hieruit conclusies trekken met betrekking tot het functioneren van het bestuur.
 • Nadeel 3: Wil je een fiscale eenheid vormen? Dan moet de moederonderneming in het bezit zijn van 95% van de volgestorte aandelen.
 • Nadeel 4: Wil je aandelen verkopen? Dat kan enkel wanneer je aandelen 100% zijn volgestort.

 

Mijn aandelen volstorten, hoe doe ik dit?

Het volstorten van aandelen neemt – gelukkig – niet veel tijd in beslag:

 • Stap 1: Open een zakelijke bankrekening voor de BV.
 • Stap 2: Stort het nominale aandelenkapitaal op de zakelijke bankrekening. Voor het nominale aandelenkapitaal kun je de slotverklaring in de oprichtingsakte raadplegen.
 • Stap 3: Indien je BV nog niet bekend is bij de KvK dan dien je hiervoor het formulier 15 van de KvK in te vullen en op te sturen.

Vragen?
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Onze fiscalisten beantwoorden graag al jouw vragen. Je kunt hen bereiken via 020 30 80 62 of neem contact op via het contactformulier.

Geen reacties


  Log in om te reageren

  Klaar om te beginnen met je oprichting? Binnen 10 minuten al je gegevens ingevuld.

  Start direct

  Heb je nog vragen? Neem contact met ons op! We zijn op werkdagen van 09:00 - 19:00 bereikbaar.

  Contact Support