Veel ondernemers vragen zich af of het niet goedkoper zou zijn om een Engelse Limited (Ltd.) als alternatief voor de ‘gewone’ Nederlandse BV. Maar goedkoop blijkt vaak duurkoop te zijn. In dit artikel leggen we je uit hoe het zit.

BV of Ltd. oprichting

Voor oktober 2012 duurde het oprichten van een Nederlandse BV ongeveer 6 – 8 weken. Er was een verklaring van geen bezwaar nodig die je moest opvragen bij de rechtbank, een bankverklaring dat er €18.000 was gestort en bij het inbrengen van andere activa moest er ook nog een waardering komen van een accountant. Kortom, een langdurig proces waar je als ondernemer met haast niet op zat te wachten. De Ltd. was een prima alternatief voor de oude BV. Wel de lusten (voorkomen aansprakelijkheid), maar niet de lasten. De voordelen zijn met de invoering van de flex-BV verdwenen. Deze nieuwe BV is nu niet alleen sneller opgericht (1 dag voor de BV vs 2 weken voor de Ltd.), ook zijn de eerder genoemde obstakels zoals het minimum kapitaal, verklaring van geen bezwaar en de bankverklaring verdwenen.

BV of Ltd. zaken doen in Nederland

Wanneer je in Nederland zaken wilt gaan doen dan heb je eerst een bankrekening nodig. Als je een BV hebt dan is een bankrekening gemakkelijk aan te vragen. Voor een Ltd. is de bankrekening echter nog een hele opgave. Dit heeft te maken met de oprichtingsvereisten van een Ltd. Banken willen graag hun klanten kennen en vertrouwen erop dat de Nederlandse notaris de recherche (onderzoek naar de oprichter(s)) goed uitvoert. Bij een Engelse Ltd. wordt er echter helemaal geen onderzoek uitgevoerd (er is niet eens een notaris betrokken bij de oprichting) waardoor de bank niet zeker is van het criminele/financiële verleden van de eigenaar van de Ltd., voor veel banken een show-stopper.

Tegen ditzelfde probleem lopen Ltd. ondernemers aan bij andere partijen. Niet alleen de bank, maar ook subsidieverleners, opdrachtgevers en –nemers en zelfs particuliere klanten zijn vaak huiverig wanneer zij zaken moeten doen met een Ltd.. De slechte naam van de Ltd. werkt de ondernemer hier vaak tegen.

BV of Ltd. zaken doen in het buitenland

Wanneer een ondernemer in het buitenland zaken doet loopt men minder snel tegen de voornoemde problemen aan, zeker in de Angelsaksische landen. Op continentaal Europa gelden de beperkingen echter wel. Bedenk daarom goed waar je zaken gaat doen, voordat je kiest tussen een Ltd of BV.

BV of Ltd. administratieve verplichtingen

Een Nederlandse BV moet over ieder jaar een jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel. Door de publicatieverplichting kan iedere partij zien hoe de onderneming ervoor staat.

De publicatievereisten voor een Ltd. zijn veel summierder, dan voor de BV.

Een van de grootste misvattingen van ondernemers in dit kader zijn de belastingaangiften. Ondernemers met een Ltd. die in Nederland wonen en hun zaken doen worden onder het Belastingverdrag gezien als binnenlands belastingplichtige. Met andere woorden, een Ltd. heeft exact dezelfde administratie als de BV als het gaat om belastingen. Een Ltd. omzeilt dus ook niet het DGA salaris. Dit kun je wel op een andere manier verlagen.

Lees meer over verlaging van het DGA salaris

Conclusie

Een Ltd. is naar mijn mening geen alternatief meer voor ondernemers die in Nederland zaken doen. De praktische problemen waar je tegenaan loopt bij het openen van een bankrekening, een lease auto aanvraag of kredietaanvraag, wegen simpel vele malen zwaarder dan een summierdere jaarrekening.

Lees ook: