De 3 nadelen van een BV die je moet weten

De 3 nadelen van een BV die je moet weten

by Rick Schmitz, juni 23, 2015

Wel of geen BV? Een overzicht van de nadelen van een BV

Het kiezen van een rechtsvorm is en blijft een lastige keuze voor jou als ondernemer. Wat past het best bij je? Een holding, een eenmanszaak, een BV? Rick Schmitz heeft een overzicht gemaakt van alle BV voordelen en nadelen. Hieronder onze nadelen van de BV.

Nadelen van een BV 1: Geen zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB winstvrijstelling

Eén van de grootste nadelen van een van de BV ten opzichte van de eenmanszaak zijn het gemis van de belastingvoordeeltjes. Een eenmanszaak kan beroep doen de zelfstandigenaftrek (€ 7.280), startersaftrek (€ 2.123) en MKB winstvrijstelling (14%). Door al deze aftrekposten heb je een relatief lage belasting bij een lage winst. Het kan dus vanuit een belastingoogpunt beter zijn te kiezen voor een eenmanszaak of Vof als de verwachtte winst onder de € 75.000 ligt.

Toch maken veel ondernemers de keuze om ondanks deze nadelen toch te kiezen voor een BV. Dit komt met name omdat ze persoonlijk faillissement (nadelen eenmanszaak) zwaarder vinden wegen dan de belastingvoordelen (voordelen eenmanszaak). Als eigenaar van een eenmanszaak ben je namelijk voor 100% privé aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Elke schuldeiser kan deze schulden persoonlijk op jou en je partner (bij gemeenschap van goederen) verhalen.

Nadelen van een BV 2: Hogere kosten

Een BV heeft meer administratie verplichtingen dan een eenmanszaak. Daarom zijn de kosten voor zowel de oprichting van de BV als de jaarlijkse kosten van de administratie hoger.

Oprichtingskosten van een BV

Een BV mag alleen opgericht worden door een notaris. Ook kan alleen de notaris de BV aanmelden bij de Kamer van Koophandel. Rechtstreeks naar een notaris voor een BV oprichting zal je tussen de €500 en €1.000 kosten. Bij Online Flex BV kan het veel goedkoper. Voor €245,- heb een BV inclusief alle wettelijk verplichte stukken.

Administratie van een BV

Iedere onderneming, of het nu een BV, een eenmanszaak, Vof of een stichting is, de verplichting een administratie bij te houden. Eens per kwartaal of maand moet de BTW aangifte worden ingediend en jaarlijks een aangifte inkomstenbelasting (bij een eenmanszaak of Vof) en een aangifte vennootschapsbelasting voor een BV.

Het verschil in kosten zit ‘m in de jaarrekening. Een BV is namelijk verplicht eens per jaar een jaarrekening in te sturen naar de KvK. De jaarrekening van een BV moet aan meer wettelijke vereisten voldoen dan een jaaroverzicht van de eenmanszaak. Hierdoor zijn de kosten voor het opstellen hoger.
Gemiddeld mag je ervan uitgaan dat de jaarlijkse kosten van een eenmanszaak ongeveer tussen de €600 – €1.200, waar een BV al snel op € 800 tot €2.000 moet rekenen.

Bekijk hier het volledige overzicht van de kosten van een BV

Nadelen van een BV 3: Geen Kleine ondernemingsregeling

Als je verwacht een hele lage omzet te maken dan kom je met een eenmanszaak of Vof in aanmerking voor de zogenaamde kleineondernemersregeling. Je moet dan wel minder dan €1.883 BTW verschuldigd zijn aan de Belastingdienst. Bij 21% BTW is dat een omzet van minder dan €8.966.

Naast deze nadelen heeft een BV ook diverse voordelen. Een overzicht van de voordelen van een BV vind je hier.

Geen reacties


    Log in om te reageren

    Klaar om te beginnen met je oprichting? Binnen 10 minuten al je gegevens ingevuld.

    Start direct

    Heb je nog vragen? Neem contact met ons op! We zijn op werkdagen van 09:00 - 19:00 bereikbaar.

    Contact Support