Recent een BV gestart of wil je je eenmanszaak omzetten in een BV? Het laatste waarop je zit te wachten is een onnodige belastingaanslag of kosten voor een dure advocaat. Hieronder lees je een top 3 van de meest onaangename verrassingen en hoe je ze eenvoudig voorkomt.

Geld uit je BV privé nodig? – Gebruik een rekening-courant overeenkomst

Het kan zijn dat je (net als veel startende ondernemers) met een eenmanszaak begonnen bent. Als je dan geld nodig had voor bijvoorbeeld een nieuwe bank, auto of computer pinde je het van de rekening van de zaak. Heb je een BV? Dan mag dat niet zomaar! Je loopt het risico dat de betaling als dividend wordt gezien, waarover je belasting moet betalen. Wil je geld vanuit je BV naar jezelf of naar andere BV’s over kunnen maken? Dan moet je gebruikmaken van een rekening-courant overeenkomst. Onderaan dit artikel staat beschreven hoe je dit in 5 stappen regelt.

Kosten en winsten verrekenen? – Vraag een fiscale eenheid aan

Als je je eenmanszaak omzet voor een holdingstructuur mag je kosten en winsten van verschillende BV’s met elkaar verrekenen. Dit kan flinke besparing op vennootschapsbelasting opleveren. Kosten en winsten verrekenen mag echter niet zomaar, dat mag alleen als er een fiscale eenheid is aangevraagd. Kijk hier hoe je dit eenvoudig zelf regelt. Let op, een fiscale eenheid is ongunstig als de BV’s structureel winst maken. Onderaan dit artikel staat beschreven hoe je dit in 5 stappen regelt.

Een lager salaris bepalen? – Dien verzoek in tot vermindering DGA-salaris

Als ZZP’er heb je geen salaris. Je ontvangt namelijk direct de winst die de eenmanszaak in een jaar maakt. Als je je eenmanszaak omzet in een BV is dit echter anders. Er bestaat namelijk een gebruikelijk loonregeling. Bij deze regeling komt het erop naar dat je jezelf als DGA (directeur-grootaandeelhouder) altijd een minimaal loon van €45.000 moet uitbetalen. Voor veel ZZP-ers is dit een drempel om een BV op te richten. Het is immers niet duidelijk of je zoveel gaat verdienen. Je kunt deze situatie echter handig voorkomen. Wat veel ondernemers niet weten is dat je een verzoek kunt indienen tot vermindering van het salaris tot maximaal nihil. Hieronder staat beschreven hoe je dit in 5 stappen regelt.

Samenvattend:

Geld privé gebruiken uit je bedrijf? Zelf beslissen over hoe je kosten en winsten verrekent? Je eigen salaris bepalen? Als je niets regelt, mag dat niet zomaar.

Wil je dit wel goed op orde hebben? Regel dit dan in 5 stappen:

  1. Log in op onze beveiligde omgeving.
  2. Scroll helemaal naar beneden zodra je bent ingelogd
  3. Kies de overeenkomst die je nodig hebt en stel hem zelf samen
  4. Overleg gratis met onze fiscalisten
  5. Reken af voor maximaal €99,- (afhankelijk situatie)
  6. Je ontvangt de samengestelde overeenkomsten in jouw persoonlijke dashboard

Eerst meer weten? Neem gratis en 100% vrijblijvend contact op met een van onze fiscalisten.


Lees ook: