Sinds de inwerkingtreding van het nieuwe flexibele BV recht in 2012, is het bij de oprichting van een BV niet langer noodzakelijk om een startkapitaal van minimaal €18.000 te storten op de aandelen. Voor nieuwe én bestaande BV’s is een aandelenkapitaal van één eurocent al voldoende volgens de huidige regels. Dit betekent dat wanneer je in het verleden €18.000 op de aandelen van je BV hebt gestort, je dit bedrag nu belastingvrij kunt laten uitkeren!

Belastingvrije uitkering

Normaal gesproken moet over iedere uitkering van de BV aan een aandeelhouder 25% inkomstenbelasting worden betaald aan de Belastingdienst. Dit kan je echter op eenvoudige wijze voorkomen. Je hoeft slechts het aandelenkapitaal van de BV te laten verminderen door middel van een simpele statutenwijziging bij de notaris. Hierdoor wordt de nominale waarde van ieder aandeel verminderd. Je ontvangt vervolgens het verschil tussen de oude en nieuwe nominale waarde van de aandelen in contanten en hoeft hierover geen 25% inkomstenbelasting af te dragen.

Aandachtspunten

Als belangrijk aandachtspunt geldt hierbij wel dat de BV na de uitkering nog in staat moet zijn om aan haar financiële verplichtingen te voldoen. Wanneer de BV hiertoe niet in staat is, dan mag de uitkering niet plaatsvinden. Ook kunnen er nog enkele andere haken en ogen zijn, er gelden bijvoorbeeld een aantal aanvullende regels voor BV’s waarin een eigen pensioen wordt beheerd. Raadpleeg dus altijd eerst je accountant of fiscalist voordat je overgaat tot uitkering.

Mocht je persoonlijk advies willen van een van onze fiscalisten, neem dan gratis contact met ons opof lees meer overstatuten wijzigen.