Een eenmanszaak naast de BV – Voorkom dat je DGA-salaris gevaar loopt

Een eenmanszaak naast de BV – Voorkom dat je DGA-salaris gevaar loopt

by Rick Schmitz, augustus 12, 2016

Veel ondernemers worstelen met het feit dat ze meerdere waanzinnige ideeën hebben, maar deze niet kunnen onderbrengen in één onderneming. Juridisch gezien is het niet mogelijk om twee eenmanszaken in het bezit te hebben. Dit komt doordat de eenmanszaak in feite een persoon is met een BTW-nummer en personen kan je niet splitsen. De slimme ondernemer zal dan overgaan op de optie om een eenmanszaak oprichten naast zijn BV of VoF. Maar is dit wel zo slim? En wat vindt de fiscus van deze constructie?

 

Gat in de markt

Max runt al vier jaar een goedlopend bedrijf. Hij heeft een CrossFit sportschool opgericht in Amsterdam-West, genaamd RembrandtGym BV. De populaire sport is vanuit Amerika komen overwaaien en RembrandtGym was de eerste sportschool in heel Nederland die CrossFit aanbood. Door het inzetten van bekende Nederlanders en de zogeheten fitgirls en fitboys van Instagram was RembrandtGym binnen enkele maanden een begrip geworden in de stad. Ondernemen zit in het DNA van Max en op een zonnige middag krijgt hij het geniale idee om een kledinglijn voor de sportieve doch mode bewuste man te ontwerpen. Max heeft altijd al een passie voor mode en stoffen gehad, maar heeft nooit de sprong in het diepe te durven wagen. De zaken lopen goed, dus Max besluit er vol voor te gaan.

De Belastingdienst

Wat begon als zomaar een idee, begint na enkele maanden toch serieuze vormen aan te nemen. Enkele webshops willen de kledinglijn van Max gaan verkopen en er zijn nog veel meer gegadigden. Maar omdat een kledinglijn niet past binnen het concept van RembrandtGym, zal hij deze creatieve uitspatting moeten onderbrengen in een andere onderneming. Er moet immers wel gewoon belasting worden betaald over de verkoop van de kledingstukken. Via Online Flex BV  komt Max tot de conclusie dat een eenmanszaak de ideale oplossing is. Veel geld zal hij in het begin niet verdienen met zijn kledinglijn  en het oprichten van een eenmanszaak is bovendien veel goedkoper omdat er geen notaris aan te pas komt. In een eenmanszaak is de eigenaar wel 100% privé aansprakelijk voor alle schulden, maar omdat Max al een goedlopend bedrijf heeft maakt hij zich niet al te veel zorgen.

De fiscus

De fiscus heeft geen problemen met de constructie BV + eenmanszaak. Je mag zelfs van alle fiscale voordelen van de BV én de eenmanszaak gebruik maken. Toch zijn er 4 belangrijke elementen die je absoluut niet over het hoofd mag zien:

 • Persoonlijk aansprakelijk. Het grootste verschil tussen een BV en een eenmanszaak is dat je in de eenmanszaak volledig persoonlijk aansprakelijk bent voor alle schulden. In een BV is dit anders geregeld. In de BV vallen alle schulden in het vermogen van de BV. Hierdoor ben jij onder normale omstandigheden niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden. Als Max verstandig is zal hij geen langdurige en risicovolle overeenkomsten aangaan, omdat hij 100% privé aansprakelijk wordt gesteld.
 • 1225 uur. De aftrekposten en de winstvrijstelling worden pas gegeven als Max minimaal 1225 uur per jaar besteedt aan zijn kledinglijn, maximaal 70% van zijn opdrachten zijn van dezelfde opdrachtgever en hij dient actief naar buiten te treden met zijn onderneming. Het wordt voor Max zeer lastig om te bewijzen aan de Belastingdienst dat hij 1225 uur aan zijn kledinglijn heeft besteed, omdat hij tevens DGA is van RembrandtGym BV. Als Max dit niet kan bewijzen heeft hij geen recht op de aftrekposten en dient hij inkomstenbelasting te betalen over de winst van zijn kledinglijn.
 • Onderscheid. Wanneer je een BV en een eenmanszaak hebt, is het van belang een zorgvuldige scheiding te maken tussen beide bedrijven. Denk hierbij aan de naam en de werkzaamheden. Max speelde met het idee om zijn kledinglijn te gebruiken als vaste werkkleding voor zijn personeel. Zijn idee was dat hij zichzelf fiscaal zeer voordelig kon belonen. Dit is echt een verkeerde aanname. De fiscus ziet dit als werknemerschap en hierdoor komt zijn kledinglijn niet in aanmerking voor fiscale voordelen.
 • DGA-salaris. De fiscus heeft het verplicht gesteld dat Max (Als DGA van RembrandtGym BV) zichzelf een marktconform DGA-salaris uitbetaald. Het DGA-salaris bedraagt minimaal €45.000,-. Stel dat Max besluit om meer aandacht te besteden aan zijn kledinglijn dan aan de sportschool, gaan de inkomsten van RembrandtGym BV flink gaan dalen. Maar omdat Max DGA blijft van RembrandtGym BV, is hij verplicht om zichzelf het DGA-salaris van minimaal €45.000,- uit te keren. Dit is een behoorlijk bedrag als de inkomsten flink gaan dalen.

Eenvoudig oprichten

Het oprichten van een eenmanszaak is zeer eenvoudig. Je hoeft alleen maar naar de Kamer van Koophandel te gaan om je in te schrijven. De inschrijfkosten zijn slechts €50,00 en deze kun je bovendien aftrekken in je eenmanszaak. Max heeft een BV én een eenmanszaak. Hierdoor moet hij wel alles apart administreren en twee keer belastingaangifte doen. Mocht de kledinglijn een enorm succes worden kan hij zijn eenmanszaak altijd nog omzetten in een BV. Dit kan hij online en snel regelen via Online Flex BV.

Meer lezen?

Geen reacties


  Log in om te reageren

  Klaar om te beginnen met je oprichting? Binnen 10 minuten al je gegevens ingevuld.

  Start direct

  Heb je nog vragen? Neem contact met ons op! We zijn op werkdagen van 09:00 - 19:00 bereikbaar.

  Contact Support