Een succesvolle eenmanszaak ontkomt er bijna niet aan: er komt een omslagpunt dat het omzetten van een eenmanszaak naar een BV fiscaal aantrekkelijker is. Maar wanneer is er sprake van dit omslagpunt? Vaak wordt hier een vaststaand bedrag aan gekoppeld. Vanaf dit bedrag zou de onderneming als BV meer geld overhouden onderaan de streep, dan als eenmanszaak . Klopt dit wel?

Bedrag X

Wat is dan dat bedrag X waar iedereen het over heeft? Laten we je maar gelijk uit de droom helpen. Dit bedrag bestaat niet. Een omslagpunt bestaat echter wel. Maar deze is van veel componenten afhankelijk en is dus voor iedere onderneming anders.

Hoe wordt het omslagpunt eenmanszaak naar BV bepaald?

Een aantal voorbeelden van componenten die kunnen meespelen bij het bepalen van het omslagpunt zijn:

  • Aftrekposten bij eenmanszaak. Heb je een eenmanszaak dan zijn er verschillende aftrekposten bij de belastingdienst waar je recht op kan hebben: de zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling en in het geval van startende ondernemers, de startersaftrek.
  • Vereisten voor fiscaal ondernemerschap. Je mag misschien ingeschreven staan bij de KvK, maar om een beroep te kunnen doen op de aftrekposten moet je aan een aantal eisen voldoen. Je kan bij de voorwaarden denken aan het urencriterium van 1225 uur, verplichting om reclame te maken of dat je maximaal 70% van het inkomen mag factureren aan dezelfde opdrachtgever.
  • Het DGA-loon. Binnen een BV moet een ondernemer, indien hij of zij minimaal 5% van de aandelen bezit, zichzelf een salaris uitkeren. Dit komt momenteel neer op €45.000 per jaar.
  • Verschil in belastingdruk. Over alle inkomsten bij een eenmanszaak betaal je inkomensbelasting van maximaal 52%, maar heb je wel aftrekposten die je kan inzetten. In het geval van een BV kunnen je inkomsten worden belast met maximaal 52% op je DGA-loon en 40-42% via dividend. Je moet dus kijken met deze 2 componenten wat de gemiddelde belastingdruk is.
, Eenmanszaak of BV: het fiscale omslagpunt

Reken maar uit!

Om het omslagpunt te bepalen moet je dus een rekensom loslaten op jouw specifieke situatie. Om zelf alle componenten te bepalen en op een juiste manier in te vullen, kan het verstandig zijn om een helpende hand in te schakelen. Meer informatie of een helpende hand? Neem contact op met ons

Meer informatie over de Eenmanszaak