Elke maand, kwartaal of jaar moet je BTW-aangifte doen als ondernemer. Een klein foutje in de aangifte kan vervelende gevolgen hebben voor je onderneming. In dit artikel lees je meer over de 5 meest voorkomende fouten en hoe je dit voorkomt.

1. Buitenlandse facturen

Heb je een internationaal bedrijf? Of doe je zaken met internationale partijen? Let dan goed op, er kunnen namelijk andere regels gelden met betrekking tot je btw bij de facturen die je ontvangt of verstuurd van of naar het buitenland. Wat de regels precies zijn, is afhankelijk van veel verschillende factoren. Daarom is het vaak niet altijd even duidelijk, je kan de regels terug vinden op de website van de belastingdienst.

2. De periode

De BTW aangifte doe je altijd over een maand, kwartaal (3 maanden) of jaar. De meeste bedrijven moeten BTW aangiften doen over een kwartaal. Je doet alleen pas aangifte na afloop van de betreffende periode. Hou je administratie dus goed per maand gescheiden en zorg wanneer je in april de aangifte van 1e kwartaal doet niet per ongeluk de facturen van april zelf meeneemt.

3. Te laat indienen van je BTW aangifte

Het te laat indienen van een BTW aangifte is de fout die het meest voorkomt en wel de makkelijkste fout die je kan voorkomen. Het te laat indienen kan natuurlijk gebeuren, maar je kan wel te maken krijgen met een boete. Hou de kwartalen dus goed in de gaten en zorg ervoor dat jouw aangifte binnen een maand na aflopen van het kwartaal wordt ingediend. Er zijn vaak veel misvattingen over het doen van een BTW aangifte, bereid jezelf goed voor zodat je niet voor verassingen komt te staan!

4. Consistenteadministratie

Over het algemeen wordt er gekeken naar de datum waarop de factuur is verzonden om te bepalen welke facturen in het aangifte kwartaal vallen. In bijzondere gevallen wordt er gekeken naar de betaaldatum van de factuur, maar dat is eerder een uitzondering dan een regel. Echter, het is wel belangrijk dat dit niet door elkaar loopt want anders kunnen facturen zomaar dubbel worden verwerkt tijdens het doen van de btw aangifte.

5. Negeren van speciale regelingen

Soms kunnen ondernemers gebruik maken van een speciale regeling van de belastingdienst. De ‘Kleine Ondernemersregeling’ is hiervan een voorbeeld. Wanneer je in een jaar minder dan € 1.883 BTW moet betalen kom je wellicht in aanmerking voor deze belastingvermindering. Ondernemers die geen kennis hebben van deze speciale regeling van de belastingdienst kunnen veel geld mislopen.

Conclusie

Als ondernemer moet je dus goed op je belastingaangifte letten. Wees alert op je administratie en zorg dat het consistent is. Spendeer meer aandacht aan facturen die je ontvangt of verstuurt van / naar het buitenland. Ook is het slim om je te verdiepen in speciale regelingen van de belastingdienst. Wellicht kan je hier veel geld op besparen.