BV-oprichten 5 redenen waarom je dat NIET via je boekhouder moet doen

Een BV oprichten is voor veel ondernemers een belangrijke stap. En zo’n stap wil je goed doen, bij een partij die je vertrouwt. Veel ervaren ondernemers komen bij het oprichten van een (extra) BV in eerste instantie bij hun boekhouder. Maar is dat wel zo’n slimme eerste stap?

Waarom zou ik een BV oprichten?

In Nederland worden jaarlijks 50.000 BV’s opgericht. Een groot deel ervan zijn starters, maar uiteraard zijn er ook ervaren ondernemers en bestaande bedrijven die een nieuwe BV oprichten. Het oprichten van een (extra) BV of (persoonlijke) holding wordt vaak gedaan vanuit een fiscaal of risico-mijdend perspectief. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ondernemer die:

    • Al enige jaren een eenmanszaak of VoF drijft en deze om wil zetten in een BV
    • Een nieuwe kernactiviteit wil toevoegen
    • Zijn oude dag of andere reserves in een aparte BV of holding wil toevoegen
    • Een bedrijf heeft aangekocht of in een bedrijf wil gaan investeren

Bij al dit soort zaken is de boekhouder of accountant als vertrouwenspersoon vaak de eerste adviseur die aangezocht wordt. Maar is dat wel zo slim? Natuurlijk weet je boekhouder hier zeker iets van. Maar we geven je hieronder wel 5 redenen waarom je misschien moet overwegen naast je boekhouder ook eens met een BV oprichter te praten.

Reden 1: Je boekhouder is geen expert op het gebied van BV oprichtingen

Boekhouders en accountants zijn over het algemeen goed in hun vak. Nalopen van de administratie, aangiftes verzorgen, jou wijzen op fiscale bespaarmogelijkheden. En heb je
een iets grotere onderneming? Dan kunnen ze waarschijnlijk met hun cijfermatige kennis op basis van allerlei kengetallen adviseren hoe je je onderneming beter financieel organiseert. Een nieuwe BV oprichten, meerdere BV’s goed structureren alle fiscale (en eventuele juridische) mogelijkheden en risico’s vooraf pro-actief in beeld brengen: dit is niet direct het vak van de boekhouder. Een BV oprichter heeft hier dagelijks mee te maken. Zij adviseren jaarlijks duizenden ondernemers over het oprichten en structureren van BV’s. Jaarlijks duizenden ondernemers over hun nieuwe BV’s en (persoonlijke) holdings adviseren bij de oprichting is voor hen routine.

Reden 2: Je boekhouder vraagt geld voor advies over BV oprichten

Een boekhouder is dus vaak geen fiscaal expert. Wil je wel fiscaal en specialistisch advies? Dan kost dat bij het gemiddelde accountantskantoor al snel €150,- per uur. En omdat de fiscalist in kwestie niet direct ingewerkt is op jouw dossier, ben je er vaak niet met een uurtje. Gericht advies rondom het oprichten van een nieuwe werkmaatschappij of (persoonlijke) holding kost je vaak vele honderden euro’s. Deze adviezen zijn bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in online bv oprichten, een kwestie van service en bij de prijs van de BV oprichting inbegrepen.

Reden 3: Je boekhouder heeft geen tijd voor advies over BV oprichten

Geloof het of niet, ook boekhouders worden vaak intern gecontroleerd en worden beoordeeld op targets. Ze moeten een minimum aantal declarabele uren maken. Al die grote lease-auto’s, kantoren en stevige salarissen van partners moeten immers betaald worden. Een advies over BV oprichten is echter niet zomaar declarabel te maken. Terwijl dat niet meer dan normaal zou moeten zijn. Jij mag als klant van je boekhouder met een uurtarief (dat het jouwe vaak overstijgt) ook een stuk service verwachten. Maar als zo’n boekhouder enerzijds niet betaald krijgt voor een advies? En anderzijds een target heeft op declarabele uren? Wat denk je dat dat betekent voor de kwaliteit van jouw advies over BV oprichten?

Reden 4: Je boekhouder regelt het uiteindelijk vaak NIET (in 1x, een paar dagen of in 24 uur)

Heb je toch van je boekhouder het advies gekregen om een BV te gaan oprichten? Regelt hij het dan direct voor je? Nee,waarschijnlijk niet. Dus wat gebeurt er? Hij stuurt je door naar het volgende loket, de notaris. Ook daar moet je weer op de koffie en ook deze professional wil graag iets verdienen aan de tijd die hij in jouw investeert. De slotsom: je betaalt dus een tweede keer. Want impliciet zit in de prijs die de notaris vraagt voor BV oprichten ook zijn uurtarief. Hij zal zeker niet de goedkoopste zijn (wij zijn een stuk goedkoper). En is hij wél scherp geprijsd? Dan betaal je feitelijk toch 2x. Namelijk met je eigen tijd,want die heb je twee keer geïnvesteerd.

Reden 5: Je boekhouder is niet onpartijdig

Zit je met je onderneming in een klein dorp of gemeente? Dan is de kans groot dat boekhouders, notarissen, juristen en bankiers elkaar allemaal kennen. Uit de praktijk blijkt dat ze elkaar regelmatig de bal toespelen. Dus concreet: heeft jouw boekhouder een klant die een BV nodig heeft? Dan stuurt hij die klant naar een bevriende notaris in hetzelfde dorp. Andersom: komt er een ondernemer bij de notaris om een BV op te richten en heeft hij nog een boekhouder nodig? Dan stuurt de notaris deze klant vaak weer door naar de boekhouder. “Netwerken is net werken” zeggen ze dan. Maar zou dat ook betekenen dat jij de scherpste prijs betaalt voor het oprichten van je BV?

Ga je online je BV oprichten? Dan heb je ‘m snel en betaal je nooit te veel

Een BV starten is spannend en niet altijd is alles even duidelijk. Het is dan heel erg prettig als je een beetje hulp krijgt. Online aanbieders zijn niet afhankelijk van sluitingstijden en staan dus veel flexibeler tot je beschikking. Ook kan dat makkelijk via de chat. Lekker laagdrempelig. Betaalbaar? Zeg maar gerust goedkoop! Daarnaast is het overzichtelijk. Je betaalt één bedrag en daar zit alles in. Zowel de notariskosten, advies, begeleiding en de oprichtingsakte zitten in het pakket. En als je online je gegevens hebt ingevuld ontvang je na 10 minuten al je concept oprichtingsakte.

BV_Oprichten_short

Meer lezen?