3 tips voor uw laatste BTW aangifte om naheffingen te voorkomen

3 tips voor uw laatste BTW aangifte om naheffingen te voorkomen

In de maand januari 2015 moet u de laatste BTW-aangifte over 2014 indienen. Maar let op. Dit is ook de laatste aangifte waarin u teveel of te weinig afgedragen BTW kunt corrigeren. Afhankelijk van uw situatie kunnen er verschillende correcties van toepassing zijn. Drie punten die u niet mag vergeten te corrigeren in de laatste BTW aangifte:

1. Corrigeer privégebruik in uw laatste BTW aangifte:

Bij privégebruik van zakelijke goederen of diensten bent u aan het einde van het jaar BTW verschuldigd over dit privégebruik. De correctie bedraagt in principe 21% BTW over het werkelijke privégebruik.

Een voorbeeld:

U bent eigenaar van een elektronicawinkel en u heeft de nieuwste Samsung 3D Led TV met een inkoopwaarde van € 1.210 (inclusief BTW) cadeau gedaan aan uw partner met kerst. Dan moet u voor de BTW een correctie maken. U moet de eerder afgetrokken BTW op de inkoop van de TV corrigeren.

Correctie:  € 1.210  -/- 21% = € 1.000. Dus er is € 210 teveel afgetrokken BTW, die gecorrigeerd moet worden vanwege de privéonttrekking.

2. Corrigeer personeelsvoorzieningen in uw laatste BTW aangifte:

Zijn bij uw onderneming de personeelsvoorzieningen (lunches, borrels, diners, etc), giften en/of relatiegeschenken voor één of meerdere personen hoger dan € 227 (exclusief BTW)? Dan moet u een correctie maken op de eerder genoten BTW-aftrek.

Een voorbeeld:

Uw bedrijf heeft een goed jaar gehad, wat u vaak bent gaan vieren met uw 5 werknemers. De kosten voor de personeelsborrels in 2014 zijn € 5.000 inclusief  21% BTW. U mag de BTW op maximaal 5 * € 227 = € 1.135 aftrekken voor personeelsvoorzieningen. U moet dus de teveel afgetrokken BTW corrigeren.

Correctie:  (€ 5.000 – € 1.135) : 21% = € 670 teveel afgetrokken BTW.

3. Correctie in uw laatste BTW aangifte bij wijziging van uw ondernemersactiviteiten:

Als de verhouding tussen uw BTW-belaste en BTW-vrijgestelde omzet is gewijzigd gedurende het jaar, kan dat gevolgen hebben voor de eerder genoten BTW-aftrek. Bent u halverwege het jaar ook BTW vrijgestelde prestaties of diensten gaan verrichten, dan kan het zijn dat u (een deel) van de genoten BTW aftrek moet terugdraaien. Denk aan BTW op een machine of pand dat is aangeschaft.

Laat uw administratie en belastingaangiften doen door professionals. Dit geeft u meer tijd om te ondernemen en de zekerheid dat het goed gebeurt.

Wilt u meer weten over onze administratie diensten? Neem vrijblijvend contact op met 24ADMIN! Of vraag direct vrijblijvend een offerte aan.


Lees ook de andere januari nieuwsbrief artikelen:
80% belasting voorkomen personeelsextra’s? Houdt u dan aan de werkkostenregeling!
Werknemersparticipaties: Verlies nooit meer uw belangrijkste werknemer