Je hebt een bv met een aardig zakelijk vermogen én een huis met een hypotheek bij de bank. Een fijne situatie, maar je loopt mogelijk veel geld mis. Er is namelijk een eenvoudige manier, waarop je de maandelijkse hypotheekrente niet aan de bank betaalt, maar aan jezelf! Het maakt daarbij niet uit of je nou al een hypotheek hebt, of dat je op het punt staat een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Het mes snijdt aan twee kanten

Heb je een eigen bv met een paar ton op een zakelijke spaarrekening? Dan sta je waarschijnlijk niet te juichen om de huidige (zakelijke) spaarrentes. Er zijn meerdere oplossingen die het rendement op je zakelijk vermogen aanzienlijk verhogen. Jezelf geld lenen voor jouw huis is daar één van.

Door je hypotheek te betalen uit je holding, betaal je niet langer de maandelijkse hypotheekrente aan de bank. Dat doe je dan aan jezelf! Je eigen holding leent je als het ware het geld voor je huis. Jij bent daarover gewoon hypotheekrente verschuldigd, maar die vloeit dus terug naar je eigen BV.

De betaalde hypotheekrente blijft voor jou als privépersoon gewoon fiscaal aftrekbaar. Het mooiste is dat je holding de ontvangen hypotheekrente weer aan jou kan uitkeren als dividend. Zo betaal je jaarlijks precies niks aan hypotheeklasten!

Concreet voorbeeld: Bespaar jaarlijks € 10.000

In onderstaand rekenvoorbeeld zie je dat je € 10.000 per jaar kunt besparen met een zakelijk vermogen van 4 ton en een hypotheekbehoefte van 3,5 ton. Het loont dus zeker de kleine moeite om je hypotheek via je eigen bv te regelen, in plaats van via de bank. Vermenigvuldig dat jaarlijkse voordeel eens met de resterende looptijd van je hypotheek en tel uit je winst.

* – De “hypotheek” is een geldlening zonder recht van hypotheek, daarom kan de rente zo hoog zijn. De geldverstrekker (BV) heeft immers geen hypothecaire zekerheid gevestigd. – Geef de geldlening door aan de belastingdienst om gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek.