Bespaar duizenden euro’s op je hypotheeklasten

Bespaar duizenden euro’s op je hypotheeklasten

by Rick Schmitz, november 2, 2017

Je hebt een bv met een aardig zakelijk vermogen én een huis met een hypotheek bij de bank. Een fijne situatie, maar je loopt mogelijk veel geld mis. Er is namelijk een eenvoudige manier, waarop je de maandelijkse hypotheekrente niet aan de bank betaalt, maar aan jezelf!
Het maakt daarbij niet uit of je nou al een hypotheek hebt, of dat je op het punt staat een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Het mes snijdt aan twee kanten

Heb je een eigen bv met een paar ton op een zakelijke spaarrekening? Dan sta je waarschijnlijk niet te juichen om de huidige (zakelijke) spaarrentes. Er zijn meerdere oplossingen die het rendement op je zakelijk vermogen aanzienlijk verhogen. Jezelf geld lenen voor jouw huis is daar één van.

Door je hypotheek te betalen uit je holding, betaal je niet langer de maandelijkse hypotheekrente aan de bank. Dat doe je dan aan jezelf! Je eigen holding leent je als het ware het geld voor je huis. Jij bent daarover gewoon hypotheekrente verschuldigd, maar die vloeit dus terug naar je eigen BV.

De betaalde hypotheekrente blijft voor jou als privépersoon gewoon fiscaal aftrekbaar. Het mooiste is dat je holding de ontvangen hypotheekrente weer aan jou kan uitkeren als dividend. Zo betaal je jaarlijks precies niks aan hypotheeklasten!

Concreet voorbeeld: Bespaar jaarlijks € 10.000

In onderstaand rekenvoorbeeld zie je dat je € 10.000 per jaar kunt besparen met een zakelijk vermogen van 4 ton en een hypotheekbehoefte van 3,5 ton. Het loont dus zeker de kleine moeite om je hypotheek via je eigen bv te regelen, in plaats van via de bank. Vermenigvuldig dat jaarlijkse voordeel eens met de resterende looptijd van je hypotheek en tel uit je winst.

Een cijfervoorbeeld om het concreet te maken
Martijn heeft een persoonlijke holding BV en 2 werkmaatschappijen. Hij heeft onlangs zijn werkmaatschappij verkocht voor €400.000. Martijn is van plan een eigen woning te kopen. Hij zal €350.000 moeten lenen om zijn nieuwe huis aan te schaffen.

Hoe kan Martijn het best zijn huis financieren?

Parameters
Jaarlijks inkomen€ 100.000
Reserves in persoonlijke holding BV:€ 400.000
Hypotheek behoefte:€ 350.000
Rente bij de bank(4.5%)
Rente bij persoonlijke holding(8%)*

 

*Door de lening achtergesteld te maken ten opzichte van andere crediteuren en door geen recht van hypotheek te vestigen is een hoger rentepercentage gerechtvaardigd.

Als Martijn een hypotheek bij de bank neemt

350.000 * 4.5% rente aan bank€15.750-
Hypotheekrente aftrek € 15.750 *52%€8.190+
Jaarlijkse kosten aan hypotheek€7.560

Als Martijn een hypotheek in eigen beheer neem

350.000 * 8% rente in eigen beheer€28.000-
Hypotheekrente aftrek € 28.000 *52%€14.560+
Bruto rente baten holding:€28.000+
Vennootschapsbelasting 20%€5.600-
Box 2 belasting €22.400 * 25%€5.600-**
Netto dividend€16.800+
Jaarlijks netto rendement van Martijn€3.360
Jaarlijkse besparing van Martijn door hypotheek in eigen beheer€7.560

 

** De Box 2 belasting kan worden voorkomen als je besluit het geld in de holding te laten zitten. Het rendement van Martijn zou in dat geval €8.960 bedragen.

Kan ik het huis niet beter in één keer kopen?

Als je zoveel vermogen hebt binnen je bedrijf, is het dan niet slim om een nieuw huis gewoon in één keer af te betalen? Een logische gedachte, maar niet per se een voordelige. Als je je zakelijk vermogen in één keer aan jezelf uitkeert, ziet de Belastingdienst dit als dividend. Hierover moet je 25% dividendbelasting betalen. Dat is natuurlijk zonde. Het aan jezelf geleende geld wordt niet beschouwd als dividend en is dus onbelast.

In 5 stappen een holding opgericht

Deze constructie is goedgekeurd door de belastingdienst. Wel moet je de hypotheek uit je eigen BV aanmelden bij de Belastingdienst. Als je je huidige hypotheek in één keer aflost bij de bank, moet je waarschijnlijk wel een boete betalen. Die boete zal echter in het niet vallen bij de gegarandeerde besparing. Verder moet je een holding oprichten voor je bv (als je die nog niet hebt). Dit kun je heel eenvoudig in vijf stappen doen via OnlineFlexBV. Het oprichten van een holding kost je hier eenmalig slechts € 245.

Lees hier meer over de holding.

holding oprichten

*
– De “hypotheek” is een geldlening zonder recht van hypotheek, daarom kan de rente zo hoog zijn. De geldverstrekker (BV) heeft immers geen hypothecaire zekerheid gevestigd.
– Geef de geldlening door aan de belastingdienst om gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek.

Geen reacties


    Log in om te reageren

    Klaar om te beginnen met je oprichting? Binnen 10 minuten al je gegevens ingevuld.

    Start direct

    Heb je nog vragen? Neem contact met ons op! We zijn op werkdagen van 09:00 - 19:00 bereikbaar.

    Contact Support