3 ultieme belastingtips waar nog verrassend weinig ondernemers van profiteren

3 ultieme belastingtips waar nog verrassend weinig ondernemers van profiteren

by Rick Schmitz, maart 31, 2017

Heb je een eigen bedrijf? Dan weet je dit waarschijnlijk vast wel: je kunt op 2 manieren geld verdienen. Minder uitgeven of juist meer omzet maken. Maar wat nu als je ook heel eenvoudig kunt besparen op je belastingen? In dit blog geven we je 3 ultieme belastingtips die je écht duizenden euro’s gaan opleveren.

Tip 1: profiteer van de werkkostenregeling

Sinds 1 januari 2015 is de werkkostenregeling ingevoerd. Door deze regeling kun je maximaal 1.2% van de totale fiscale loonsom uitgeven aan je medewerkers zonder daar belasting over te betalen. Een borrel, kerstpakket of een mooie fles champagne kun je hierdoor dus belastingvrij aan je medewerkers cadeau doen.

Ben je DGA? Dan geldt deze regel ook voor jou. Je bent natuurlijk in loondienst van je eigen persoonlijke holding. Mocht je nog geen gebruik hebben gemaakt van deze regeling, doe dit dan voor het einde van het jaar. Heb je een DGA-salaris van €45.000? Dan realiseer je een belastingbesparing van ruim €500. En dat is toch zonde om niet te gebruiken…

Tip 2: haal een hypotheek uit je holding

Wist je dat je jouw holding kunt gebruiken als hypotheekverstrekker? Naast dat je de hypotheekrente kunt aftrekken, kun je nog een aantal fiscale trucs uithalen die honderden euro’s kunnen opleveren.

Betaal je een hoge hypotheekrente aan je BV? Dan heb je daardoor ook een hoge aftrekpost. Daarmee verlaag je de ‘52% schijf’ van je inkomstenbelasting. De rente die je betaalt aan je eigen BV keer je weer uit als dividend. Dat is nog eens slim geld verdienen!

Meer weten over deze constructie? Aan de hand van een rekenvoorbeeld wordt deze constructie nog eens uitgelegd.

Tip 3: schaf een youngtimer aan

Aan het begin van dit nieuwe jaar is de bijtelling vele malen overzichtelijker gemaakt, maar relatief ook een stukje duurder: 4% of 22%. Heb je een volledig elektrische auto en gebruik je ‘m ook privé? Dan blijft de bijtelling 4%. Voor iedere andere zakelijke auto is de bijtelling sinds 2017 22%. Dit is een financiële domper voor DGA’s met een auto van de BV. Iedere DGA wilt immers zoveel mogelijk geld investeren in hun BV in plaats van veel belasting afdragen…

Wil je meer investeren in je BV, maar kun je absoluut niet zonder je auto? Schaf dan een Youngtimer aan. De bijtelling is hoger (35%) maar desondanks houd je wel meer geld over wat je kunt investeren in je bedrijf. Dit komt doordat de bijtelling alleen geldt voor de economische waarde van je auto. Doordat deze waarde aanzienlijk lager is dan de oorspronkelijke prijs betaal je feitelijk minder belasting aan de Belastingdienst.

Rekenvoorbeeld Youngtimer

Stel je hebt een Volvo van 16 jaar oud op de oprit staan. De economische waarde van de Volvo is €6.500. De berekening van de bijtelling is dan als volgt: €6.500 x 35% = €2.275

De €2.275 wordt bij het belastbaar inkomen opgeteld, waar je daarna 42% of 52% inkomstenbelasting over zult moeten betalen. De belasting die per maand voor de Volvo Youngtimer wordt afgedragen is als volgt:

 • €2.275 x 42% = €955 per jaar. Dit komt dan neer op €80 per maand. Zit je in de hoogste tariefschijf? Dan betaal je een bijtelling van €99 per maand.

Rekenvoorbeeld gloednieuwe leaseauto

Misschien heb je dit jaar juist een gloednieuwe Audi op de oprit staan. De Audi heeft een cataloguswaarde van €30.000. De bijtelling voor deze auto wordt als volgt berekend: €30.000 x 22% = €6.600.

Ook hier wordt €6.600 bij het belastbaar inkomen opgeteld, waar daarna 42% of 52% inkomstenbelasting over wordt betaald. De belasting die per maand voor de nieuwe Audi wordt afgedragen is als volgt:

 • €6.600 x 42% = €2.772. Dit is € 231 per maand. Betaal je 52% inkomstenbelasting? Dan betaal je iedere maand een bijtelling van €286.

Gebaseerd op de inkomstenbelasting van 52% scheelt dit dus ruim €2.000 per jaar!

Overigens is het voordeel natuurlijk groter. Die Audi kost al snel €900 per maand in de lease. Dat is €10.000 per jaar en dat geld ben je gewoon kwijt. Een slim ingekochte youngtimer zal aanzienlijk goedkoper zijn en houdt misschien zelfs een hoge restwaarde terwijl kosten voor verzekering en onderhoud vaak reuze meevallen. Gerekend over een leaseperiode van een jaar of 3 zal je dat ongetwijfeld ook de nodige euro’s besparen.

Meer belastingtips of persoonlijk advies?

We hopen dat je wat gehad hebt aan deze belastingtips en dat je ze direct gaat gebruiken om meer geld te besparen dit jaar!

Heb je naar aanleiding van deze belastingtips nog vragen? Of ben je benieuwd of we nog meer tips in petto hebben? Neem dan contact op met onze fiscalisten, zij staan iedere werkdag voor je klaar via de chat, telefoon of e-mail.

Geen reacties


  Log in om te reageren

  Klaar om te beginnen met je oprichting? Binnen 10 minuten al je gegevens ingevuld.

  Start direct

  Heb je nog vragen? Neem contact met ons op! We zijn op werkdagen van 09:00 - 19:00 bereikbaar.

  Contact Support