Iets waar veel startende ondernemers zich zorgen over maken, is het DGA-salaris. Moet je jezelf echt €45.000 uitkeren? Hoe dit echt zit en hoe je dit kunt regelen lees je in dit artikel.

5 vragen over het DGA-salaris

1. Waarom jezelf een DGA-salaris uitkeren?

Dat is eenvoudig: omdat de Belastingdienst dat zegt. De Belastingdienst heeft namelijk bepaald dat het minimumloon voor DGA’s (Directeur Groot Aandeelhouder) €45.000 moet zijn.

2. Waarom denken ondernemers dat ze zichzelf €45.000 moeten uitkeren?

Het antwoord is simpel: Omdat de belastingdienst dat zegt. De Belastingdienst geeft namelijk een minimum DGA (Directeur Groot Aandeelhouder)-loon aan van €45.000. Deze regel is bedacht om zeker te weten dat DGA’s niet eerst dividend uitkeren voordat ze zichzelf tenminste €45.000 aan loon uitkeren. Het uitkeren van dividend is namelijk veel lager belast dan het uitkeren van salaris. Als dit verschil er niet zou zijn, dan zou iedere DGA zichzelf relatief minder salaris en meer dividend uit kunnen keren.

3. Welk geheim over het DGA-salaris moet je kennen?

Maar is dit nu echt verplicht? Nee. Het minimum DGA-salaris is slechts een mythe… Een startende ondernemer heeft bijna nooit genoeg liquide middelen om zichzelf een salaris van €45.000 te kunnen uitkeren. Dus hoeveel moet je jezelf uitkeren als je in de eerste periode waarschijnlijk niet eens geld gaat verdienen? Het antwoord is gewoonweg: wat er niet is kun je ook niet uitkeren. Gelukkig ziet de Belastingdienst dat ook zo.

Lees alles over de BV nog eens na in het e-book: 10 Onmisbare Tips

Download hier
plus

4. Hoe ontwijk je het DGA-salaris van €45.000?

Maar hoe pak je dit praktisch aan? Hoe zorg je ervoor dat je jezelf geen €45.000 hoeft uit te keren? Er zijn verschillende manieren waarop je dit aan kunt pakken:

Mogelijkheid 1: Je stuurt de Belastingdienst een verzoek waarin je de verwachte begroting van de eerste periode (van bijvoorbeeld een jaar) verwerkt. In deze begroting geef je aan dat je niet genoeg vrije liquide middelen hebt om jezelf het minimum DGA-salaris uit te kunnen keren. Wil je een voorbeeld van zo’n verzoek? Neem dan contact met ons op. Mogelijkheid 2: Deze mogelijkheid is eenvoudiger. Je geeft je BV aan als ‘inhoudingsplichtige’ en en je doet elke maand een 0-aangifte voor loonheffingen. Aan het eind van het jaar kijk je of je toch niet een klein beetje als loon kan uitkeren. Stel, je hebt midden december €40.000 aan vrije liquide middelen op de bank staan. Je reserveert dan bijvoorbeeld €20.000 om je nieuwe website van te bouwen. Dan zal je €20.000 als DGA-salaris uit moeten keren, aangezien je genoeg vrije cashflow hebt om jezelf een klein stukje te betalen. Wil je hulp bij het regelen hiervan? Wij helpen je graag.

5. Hoe moet je het DGA-salaris VOORAL NIET ontlopen?

Maar let op: er zijn ook manier waarop je het zeker niet moet doen. Wij nemen deze scenario’s even met je door:

Optie 1 Jezelf dividend uitkeren voordat je tenminste €45.000 aan salaris uitkeert. Dit wil de Belastingdienst juist tegenhouden en zij let daar dus ook goed op.

Optie 2 Significant rekening-courant schuld opbouwen. Probeer dit absoluut te voorkomen. Deze schuld kun je namelijk terug zien op de jaarrekening als je belastingaangifte gaat doen. Als je geld kan lenen aan de DGA, dan betekent dit wel dat er genoeg vrije middelen zijn om als DGA-salaris uit te keren. De Belastingdienst claimt daarom dat de hele rekening-courantschuld als DGA-salaris beschouwd moet worden. Als je in de loop van het jaar geld van je BV hebt geleend, zorg dan dat je dit geld op tijd terugbetaald of je kunt de rekening-courantschuld uitkeren als salaris.

Wat je dus moet weten over het vereiste DGA-salaris

Je kunt het vereiste DGA-salaris ontwijken als je dit slim aanpakt. De praktijk laat zien dat de meeste ondernemers dat goed afgaat. Je weet nu ook wat je vooral niet moet doen. Twijfel je of wil je eerst je situatie bespreken met een fiscalist? Bel ons, of neem contact op via het formulier.

Nu meteen beginnen met het oprichten van je BV?

Lees meer: