2018, het jaar van het DGA-Salaris

2018, het jaar van het DGA-Salaris

by Michael Nieveld, februari 8, 2019
Als ik terugdenk aan alle gesprekken die ik in 2018 heb gevoerd voor Online Flex BV, is 2018 voor mij eigenlijk maar met één term te beschrijven: het DGA-Salaris. In de helft van de gesprekken die ik het afgelopen jaar voerde gingen als volgt:  Moet ik echt €45000,- uitkeren? Dat heb ik toch helemaal niet? Dan ga ik failliet! Natuurlijk niet. Waarom niet? Lees dit artikel en ik beloof dat alles duidelijk wordt.

‘Michael, mijn omzet was afgelopen jaar €30.000,- als ik €45.000,- uitkeer ga ik failliet. Dat kan toch niet?’

Klopt inderdaad. Dat hoeft dan ook niet. Geld dat er niet is, kan je ook niet uitkeren. Daarnaast is het uiteraard niet de bedoeling dat een onderneming failliet gaat omdat het salaris van DGA uitbetaald dient te worden. Daarentegen zijn de regels er niet voor niets. De regels over het minimum DGA-salaris zijn in het leven geroepen door de Belastingdienst om ervoor te zorgen dat jij als DGA niet eerst dividend uitkeert voordat er eerst een “fatsoenlijk” loon is uitgekeerd. Zoals jij en ik weten, is dividend namelijk een stuk lager belast dan loon. Wat een “fatsoenlijk” loon is, wisselt van geval tot geval, maar het uitgangspunt is tenminste €45.000,-. Maar dat is dus niet meer dan een uitgangspunt. Je kunt er van afwijken.

‘Wat moet ik dan uitkeren?’

Dat ligt volledig aan wat er binnen komt. Het minimum DGA-salaris is een vuistregel die lang niet altijd van toepassing is. Een startende ondernemer beschikt vaak nog niet over voldoende cash om te voldoen aan het minimum DGA-salaris van €45.000. Daarom zeggen wij: ‘Ga eerst maar geld verdienen. Zorg vervolgens dat er meer geld binnenkomt dan dat er uit gaat. En als er voldoende geld is om een salaris uit te keren, zonder dat dit het voortbestaan van de onderneming in gevaar brengt: keer dan een redelijk salaris uit.’

Een vraag die wij vaak krijgen is: “Michael, ik ga in de eerste periode weinig tot geen geld verdienen, hoe zit dit dan met het DGA-salaris?” Ons antwoord hierop is erg simpel: wat er niet is, kun je ook niet uitkeren. En zo kijkt de Belastingdienst er (gelukkig) ook naar.

‘Het is mij nog niet geheel duidelijk.’

Een voorbeeld maakt het waarschijnlijk een stuk duidelijker. Er zijn twee mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je jezelf geen €45.000 DGA-salaris hoeft uit te keren. Deze opties en hoe je dit voor jezelf kunt regelen, vind je hieronder.

Optie 1: Dit is de makkelijke optie. Je meldt jouw BV aan als inhoudingsplichtige en doet maandelijks een nul-aangifte voor de loonheffingen. Aan het einde van het kalenderjaar kijk je of er niet toch een stukje als loon uitgekeerd kan worden. Stel je hebt halverwege december €30.000 aan vrije liquide middelen op de bank staan. Je reserveert €15.000 als werkkapitaal voor een nieuwe machine. Dan zal je €15.000 als salaris moeten uitkeren. Er is immers voldoende vrije cashflow om in ieder geval een stukje DGA-salaris te betalen. Wij regelen dit regelmatig voor onze klanten.

Optie 2: Stuur de Belastingdienst een verzoek met daarin een prognose van de eerste periode van bijvoorbeeld 1 jaar waarin wordt aangegeven dat er niet voldoende vrije liquide middelen zijn om te voldoen aan het minimum DGA-salaris. Helaas reageert de Belastingdienst sinds afgelopen jaar steeds strenger op deze aanvragen. Zo zal je al snel een reactie krijgen dat je een minimumsalaris dient uit te keren, hoewel dit niet altijd realistisch is. Meer raadzaam is het om optie 1 (nul-aangifte) te doen.

Het DGA-salaris ontwijken? Zo moet het ZEKER NIET!

Probeer het DGA-salaris niet op de verkeerde manier te omzeilen. De boetes liegen er niet om en kunnen de toekomst van jouw onderneming negatief beïnvloeden. Hieronder twee manieren die wij ten zeerste afraden.

Mogelijkheid 1: Stel je hebt een mooie winst behaald over jouw boekjaar, en besluit jezelf dividend uit te keren. Je keert dit dividend uit terwijl je nog niet hebt voldaan aan de DGA-salaris eis van €45.000,- euro. Dit is precies wat de Belastingdienst wil voorkomen en die zal daar dus ook extra goed op letten.

Mogelijkheid 2: Bouw privé geen grote rekening-courantschuld op, zonder aan de DGA-salaris eis van €45.000,- euro te voldoen. Deze schuld zien we terug in de aangifte vennootschapsbelasting onder de jaarrekening. Wanneer je geld kan lenen aan de DGA betekent dit dat er dus voldoende geld moet zijn om uit te keren als DGA-salaris.

Doe je dit niet? Dan zal de Belastingdienst kunnen betogen dat de gehele rekening-courantschuld als DGA-salaris moet worden gezien. Mocht je gedurende het jaar geld van je BV hebben geleend, zorg dan dat dit geld wordt terugbetaald aan de BV of keer de rekening-courantschuld uit als salaris.

Dus wat moet je weten over het verplichte DGA-salaris?

De conclusie is dus dat je het verplichte DGA-salaris vrij eenvoudig kunt omzeilen, mits je daar een goede reden voor hebt. In de praktijk blijkt dat de meeste ondernemers die zich goed voorbereiden nauwelijks hinder ondervinden van het DGA-salaris. In dit artikel hebben we je laten zien waar je op moet letten, en ook wat je vooral niet moet doen.

Mocht je toch twijfelen? Of wil liever eerst wat sparren over je situatie voor je een BV opricht? Neem even contact op via dit formulier. Of bel ons op 020-3080675. Een belletje is vaak genoeg om te te laten adviseren door onze fiscalisten.

Michael Nieveld is jurist bij Firm24 In zijn rol spreekt hij jaarlijks honderden ondernemers met vragen over onder andere het DGA salaris.

Download: e-book alles over het DGA-salaris.

Inhoud van het e-book:

  • Hoe omzeil je het DGA-salaris.
  • Ben jij een DGA?
  • De mythe van het DGA-salaris ontkracht.
  • De hoogte van het DGA-salaris.

Klaar om te beginnen met je oprichting? Binnen 10 minuten al je gegevens ingevuld.

Start direct

Heb je nog vragen? Neem contact met ons op! We zijn op werkdagen van 09:00 - 19:00 bereikbaar.

Contact Support